Augustinus sluit voor twee weken de deuren, incident Van der Werfpark was uit de hand gelopen verenigingsactiviteit [update]

Augustinus sluit het pand aan het Rapenburg voor twee weken.
© Marijn Kramp
Leiden

Studentenvereniging Augustinus sluit per direct haar verenigingspand aan het Rapenburg. Alle activiteiten worden voor twee weken opgeschort. De vereniging heeft dit vrijdagochtend besloten na het incident in het Van der Werfpark, waar zo’n honderd leden van Augustinus bijeen waren gekomen tijdens een activiteit die de vereniging zelf had georganiseerd.

Donderdagavond ontruimde de politie het Van der Werfpark, omdat daar honderd studenten van Augustinus bijeen waren. De studenten dronken alcohol, er werd gezongen en ze hielden geen afstand. Het ging om een groep eerstejaarsleden, die tijdens een activiteit van de vereniging zich niet aan de regels hielden. Dat bevestigt Noah Westerlaken, de voorzitter van Augustinus.

Crazy 88

Augustinus had een ’crazy 88’ georganiseerd voor haar leden. Dat is een spel waarbij eerstejaarsleden in groepjes door de stad lopen, om een lijst met 88 opdrachten uit te voeren. De groepjes werden begeleid door twee ouderejaars. Voor de activiteit was ontheffing verleend door de gemeente.

De activiteit zou van zeven tot tien uur ’s avonds duren. De groepjes zouden door de stad lopen, en dus niet op één plek tegelijk zijn. Ook zou er geen alcohol worden geschonken. Voordat de activiteit afgelopen zou zijn, hadden zich al honderd studenten verzameld in het park.

Dat was niet de bedoeling, zegt Noah Westerlaken. ,,De begeleiders van de groepen zijn van te voren goed geïnstrueerd met wat wel en niet mag, maar de instructies zijn niet goed opgevolgd door onze leden. De eerstejaars zouden naar huis gaan als ze klaar waren met de opdrachten.”

Dom en onverantwoord

’Het bestuur keurt dit ten zeerste af’, schrijft Augustinus in een reactie. ’Wij vinden dit gedrag dom en onverantwoord, zeker nu het aantal corona-besmettingen in de regio Hollands-Midden fors oploopt’.

Het bestuur van Augustinus heeft besloten het verenigingspand per direct voor twee weken te sluiten en alle kennismakingsacitiviteiten voor eerstejaars op te schorten. Ook roept de vereniging de leden die in het park waren op in thuisquarantaine te gaan en zich te laten testen bij klachten. Het bestuur beraadt zich nog op verdere consequenties voor de betrokken leden.

Braaksel en bierkratten

Met de gemeente zal worden gesproken over de schade aan het park. Augustinus zegt de kosten hiervan te zullen vergoeden. In het park lag braaksel en veel afval, waaronder bierkratten, glas en plastic. Dat blijkt uit videobeeld van ooggetuigen.

Ook de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV), waar 25 Leidse studentenverenigingen bij zijn aangesloten, heeft gereageerd op wat er in het Van der Werfpark is gebeurd. De PKvV zegt ’teleurgesteld’ te zijn in hun medestudenten. ’Wij begrijpen heel goed dat de inwoners van Leiden geschokt zijn en bieden daarvoor onze excuses.’

Donderdag maakte studentenvereniging Minerva ook al bekend hun activiteiten deze maand te annuleren. Er zouden te veel leden besmet zijn met het coronavirus. Het pand van Minerva blijft overdag nog wel open.

Lees ook: Politie maakt einde aan spontaan studentenfeest in Van der Werfpark; incident roept veel woede op

Net binnen