Reclamefolders vanaf eind volgende maand verboden in Leiden, maar brievenbusstickers blijven nodig

De fractie van de Partij voor de Dieren wilde af van reclamefolders én huis-aan-huisbladen, maar dat voorstel haalde het niet.
© Archieffoto PvdD
Leiden

Reclamedrukwerk mag vanaf dinsdag 20 oktober niet meer in Leidse brievenbussen worden gestopt. Tenzij de bewoners een nieuwe ’ja-sticker’ op hun klep hebben geplakt, ten teken dat ze de folders wél willen ontvangen.

Leiden kent net als veel andere gemeenten al jaren het systeem van nee/nee-stickers en nee/ja-stickers op brievenbussen. Daarmee houden de bewoners reclamefolders en huis-aan-huis-bladen buiten de deur.

Een fors aantal plaatsen draait dit jaar die werkwijze om. Wie géén sticker op zijn brievenbus heeft geplakt, krijgt voortaan geen weekkrantjes en folders meer. Voortaan moeten bewoners die daar wél prijs op stellen een ja/ja-sticker opplakken. De langwerpige nee/nee- en nee/ja-plakkers kunnen dus verdwijnen.

Niet in Leiden, want het stadsbestuur heeft gekozen voor een tussenvorm. Wie geen enkel plakplaatje op zijn bus heeft zitten, krijgt vanaf eind oktober geen reclamedrukwerk meer, maar nog wel huis-aan-huiskranten. Wie die ook niet wil ontvangen, moet dus de bestaande nee/nee-sticker laten zitten.

Leiden heeft voor deze tussenvorm gekozen om de eigen Stadskrant te beschermen, die wekelijks staat afgedrukt in het Leids Nieuwsblad. Als Leiden het voorbeeld van veel andere steden volgt, worden de gemeenteberichten door nog minder Leidenaars gelezen, zo is de redenering.

Toch hoopt het stadsbestuur dat ook het Leidse systeem leidt tot aanzienlijk minder oud papier - want dat is uiteindelijk het doel van de hele operatie. Daar komt nog bij dat binnenkort, te beginnen met de Stevenshof, veel Leidse huishoudens over een derde afvalcontainer beschikken die speciaal is bedoeld voor papier.

Net binnen