Hooigracht moet direct weer open, vinden CDA en Partij Sleutelstad

Leiden

De Hooigracht moet per direct weer aan één kant open voor fietsers en bestemmingsverkeer. En het stadsbestuur moet daarna maar eens uitleggen hoe het kan dat de weg aan twee kanten is gebarricadeerd, terwijl was toegezegd dat de Hooigracht nooit helemaal op slot zou gaan. Het zijn Partij Sleutelstad en het CDA die daarom vragen.

De Hooigracht ondergaat een gigantische opknapbeurt. Van Klokpoort tot Sint Jorissteeg komt er een geheel nieuwe inrichting en een nieuw wegdek waarbij onder meer alle parkeerplaatsen verdwijnen. Om de winkeliers aan de Hooigracht niet al te zwaar te benadelen tijdens de maandenlange klus, werd afgesproken dat de straat nooit helemaal afgesloten ging worden. Maar dat gebeurt momenteel tijdelijk toch, zoals ook aangekondigd in een brief aan buurtbewoners.

Enkele winkeliers zijn laaiend en lieten dat eerder in deze krant ook merken. CDA en Partij Sleutelstad (PS) borduren daarop voort met een reeks schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. ’Waarom wordt van de afspraak afgeweken?’, is er daar éen van.

Vertegenwoordigers van beide fracties zijn poolshoogte gaan nemen en ontdekten dat de verkeersregelaars bij de Ir. Driessenstraat daadwerkelijk auto’s tegenhouden, en fietsers alleen bij hoge uitzondering doorlaten op het stuk Hooigracht waar momenteel niet wordt gewerkt. De regelaars zijn ’duidelijk verkeerd geïnstrueerd’, concluderen CDA en PS. Verder menen de twee partijen dat de teksten op de waarschuwingsborden niet duidelijk zijn voor fietsers. Bovendien kunnen ook auto’s erlangs als de aannemer een aanwezig bouwtoilet opschuift.

Het stadsbestuur heft al laten weten dat de Hooigracht is afgesloten vanwege de veiligheid, en reageert volgende maand op de vervolgvragen.

Net binnen