Boete 1,25 miljoen euro voor Innova Energie

Innova Energie krijgt een boete van 1.25 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het aanbieden van energiecontracten met een te hoge opzegvergoeding aan zzp’ers die de energie als privé-persoon verbruikten.

De opzegvergoedingen liepen wel op tot 1000 euro per klant. Overstappen naar een andere energieleverancier was daardoor voor hen ook minder aantrekkelijk. Een groot aantal afnemers klaagde hierover.

Innova Energie heeft geprobeerd publicatie van de ACM-boete met een rechtszaak tegen te houden, maar heeft dat deze week verloren.

Bescherming

Bij levering van gas en stroom voor privégebruik geldt recht op consumentenbescherming, ook als de leveringsovereenkomst is aangegaan door een zzp’er of andere kleine ondernemer. De opzegvergoeding is in die gevallen gebonden aan een maximum van 250 euro voor gas en elektriciteit bij elkaar.

Energieleveranciers zijn verplicht om actief na te gaan of een klant recht heeft op consumentenbescherming en mogen in het geval die bescherming van toepassing is, geen opzegvergoedingen overeenkomen die hoger zijn dan het wettelijk maximum.

De ACM heeft Innova Energie hier in maart 2017 al schriftelijk op gewezen. Maar het energiebedrijf is daarna toch doorgegaan met het sluiten van contracten met een te hoge opzegvergoeding met klanten die consumentenbescherming genieten. Nu krijgt zij hiervoor een boete.

Consumenten

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: „Ook consumenten die zzp’er zijn, moeten kunnen vertrouwen op een goed werkende energiemarkt. Zij moeten bijvoorbeeld net zo makkelijk kunnen overstappen naar een andere energieleverancier als iedere andere consument. Onredelijk hoge opzegvergoedingen dragen daar niet aan bij. We hebben hierover een jaar geleden een brief aan alle energieleveranciers gestuurd.”

De ACM heeft dit besluit al op 11 juni 2020 genomen. De ACM brengt nu het besluit over deze sanctie naar buiten, omdat Innova de rechter had gevraagd om de publicatie van dit besluit te verbieden. Hierdoor kon de ACM het besluit niet eerder publiceren. Inmiddels heeft de rechtbank Rotterdam bepaald dat de ACM het sanctiebesluit wel mag publiceren.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Net binnen