Darter Dirk van Duijvenbode kan stuntweek in finale niet bekronen. Geboren Katwijker loopt hoofdprijs mis bij World Grand Prix

© Foto Mediahuis
Coventry

Darter Dirk van Duijvenbode heeft een topweek in Coventry niet kunnen bekronen met de hoofdprijs bij de World Grand Prix.

De 28-jarige debutant moest bij het majortoernooi na een indrukwekkende reeks overwinningen in de finale zijn meerdere erkennen in Welshman Gerwyn Price. De nummer 3 van de wereld zegevierde achter gesloten deuren met 5-2.

Price won het toernooi, waarbij de spelers met een dubbel moeten beginnen en eindigen, voor de eerste keer. Hij verdiende ruim 120.000 euro met zijn primeur.

Van Duijvenbode hield aan zijn internationale doorbraak ongeveer 55.000 euro over. De geboren Katwijker begon als nummer 73 van de wereld aan het evenement, waarbij titelhouder Michael van Gerwen verrassend in de kwartfinales werd uitgeschakeld.

Semiprof

De Zuid-Hollandse semiprof, die de bijnaam ’Titan’ draagt, verdiende in de laatste twee jaar bij de zogenoemde rankingtoernooien circa 25.000 euro. Naast het darten verdient Van Duijvenbode vooralsnog zijn geld in een auberginekwekerij in ’s-Gravenzande.

van Duijvenbode maakte in Coventry grote indruk door achtereenvolgens Mensur Suljovic (15e op wereldranglijst), Dimitri van den Bergh (11e), tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson (9e) en Simon Whitlock (17e) te verslaan. Price liet zich in de finale echter niet verrassen door Van Duijvenbode, die voor de tiende keer op rij verloor van de Brit.

De Nederlander bleef qua gemiddelde goed in de buurt van Price: 87.07 tegen 88.1 punten. ’The Iceman’ was echter bij het uitgooien van de ’legs’ de betere speler. Hij won er achttien, Van Duijvenbode twaalf.

Van Duijvenbode bekende na zijn verloren finale dat hij zin had om een potje te janken. ,,De teleurstelling overheerst nu’’, sipte hij voor de camera van RTL7. ,,Dat gevoel zal ook de komende weken nog wel even blijven hangen. Maar natuurlijk ben ik ook trots dat ik de finale heb gehaald. Dat is inderdaad een topprestatie, maar als je zo dichtbij bent, wil je ook winnen.’’

Zenuwachtig

Van Duijvenbode vond hij in de eindstrijd het juiste gevoel miste. ,,Ik dacht dat ik niet zenuwachtig was, maar dat was ik wel. Ik merkte het aan de manier waarop ik aan mijn pijlen trok. De kansen waren er om deze finale te winnen. En die heb ik niet gepakt. Ik baal er nog het meeste van dat ik niet lekker heb staan gooien. Ik heb nu niet het gevoel dat Price beter was. Ik was gewoon slecht en dat bezorgt me geen lekker gevoel.’’

Over een kleine maand keert Van Duijvenbode terug in dezelfde arena in Coventry voor de Grand Slam of Darts.

Net binnen