Burgemeester en wethouders Kaag en Braassem gaan op straat praten over het coronavirus [video]

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem.
© foto gemeente
Kaag en Braassem

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem willen de straat op om daar over het coronavirus te praten met het publiek.

Ze willen horen welke zorgen er leven, maar hopen tevens het gesprek op gang te helpen ’met alle groeperingen die er zijn’. Dat verklaarde burgemeester Marina van der Velde tegenover Studio Kaag en Braassem: „Praat met elkaar, help elkaar.”

Ook willen ze duidelijk maken hoe je anderhalve meter afstand houdt. Want daar wordt volgens haar ’nog wel eens een beetje mee gesjoemeld’. Om die afstand op de netvliezen te krijgen, hebben de bestuurders een anderhalve-meter-object bij zich wanneer ze zich ’manifesteren’ in de dorpen.

Wat ze niet willen is discussiëren over de vraag of de deze week aangescherpte coronamaatregelen wel of niet helpen. Ze vinden namelijk dat die opgevolgd moeten worden. De cijfers maken dat volgens de burgemeester ook duidelijk: „Vijf weken geleden waren wij als Kaag en Braassem een witte plek met weinig besmettingen. Nu zijn ook wij rood. De wekelijkse aantallen liepen op van 4 naar 8, 16, 32 en 57, vorige week.” En deze week zal de score opnieuw hoger uitkomen.

Volgens de eerste burger hebben sommige mensen helemaal geen zorgen over het virus, terwijl een ander ’nauwelijks de deur uit durft en daar allerlei klachten bij heeft’: „We zien het ook bij onze eigen werknemers. Sommigen vinden het prettig om thuis te werken, anderen krijgen er ziekteverschijnselen van. Want ze hebben helemaal geen contact meer met andere mensen.”

Hoe het bestuurlijke straatwerk wordt vormgegeven, wordt volgende week duidelijk.

Net binnen