Premium

Allemaal aan het gras: nog even en we kijken niet meer op van ’doe mij maar een glaasje gras’

Nog even en we kijken er niet meer van op: een sapje gemaakt van gras.
© Foto Grassa

Gras eten. Normaal gesproken doen koeien dat, de enige dieren die gras met hun meerdere magen kunnen verteren. Maar wat als je het nou zo bewerkt, dat gras ook verteerbaar wordt voor andere dieren en zelfs mensen? Daarmee is Grassa de afgelopen jaren aan de slag gegaan. Het eerste succes is zichtbaar.

Vraag je een ondernemer om een blik op de toekomst, dan is het meestal koffiedik kijken. Tja, ach, we doen gewoon ons ding en zien wel hoe het loopt. Bij Grassa is dat anders. De machine die daar wordt gebruikt, is in staat om vier ton gras per uur te verwerken, ook wel ’raffineren’ genoemd. In 2021 wordt dat na een uitbreiding maar liefst acht ton. Een jaar later moet het mogelijk zijn om commercieel te gaan draaien. Dan is de machine klaar om al die investeringen van de laatste jaren terug te verdienen.

Net binnen