Voormalig café ’t Lage land in Oud-Ade, één brok dorpsgeschiedenis, gaat in een week tegen de vlakte

De sloop van café ’t Lage Land is in volle gang.
© Foto Hielco Kuipers
Oud-Ade

Hoe 150 jaar geschiedenis in een weekje kan verdwijnen, blijkt dezer dagen in Oud-Ade. Daar maken slopers namelijk korte metten met voormalig café ’t Lage land aan de Leidseweg.

Vorige week woensdag begonnen ze aan de achterkant, om hap voor hap naar voren te werken. De feestzaal is daarbij inmiddels verdwenen.

Als de sloop voorbij is en het keurig gesorteerde afval afgevoerd, is het tijd voor het grondwerk. Om op grofweg dezelfde plek een tien appartementen tellend complex te kunnen bouwen, moet hier en daar wat grond worden weggehaald of toegevoegd. Ook wordt er, om de lengte van de heipalen te kunnen bepalen, gesondeerd op welke diepte de dragende grondlagen zitten.

De hoop is dat in januari geheid kan worden en dat in dezelfde maand bouwbedrijf Van der Geest Oud Ade aan de slag kan met dit hoogsteigen project. Ook dat gebeurt vanaf de achterkant: het bouwbedrijf grenst aan de bouwplaats. En om slopers ruim baan te geven is een houtopslag die toch vernieuwd moet worden deels al gesloopt.

Veertien maanden na de start van de bouw, kunnen de bewoners hun woningen in. Negen van de tien appartementen - in prijs variërend van 239.000 tot 449.000 euro - zijn verkocht aan inwoners van Oud Ade, Rijpwetering en Hoogmade. Tot genoegen van bouwer Van der Geest. Nummer tien gaat naar iemand uit Leiden. Er zitten starters bij maar ook tachtigplussers: ,,En daar merk je dat elke dag dat het langer duurt er eentje is.’’

De sloop zou eerst in september beginnen, maar juist in die maand moest op een andere manier worden berekend of de Vrouw Vennemolen echt geen last zal hebben van de nieuwbouw die aan de kant van de kerk bijna twaalf meter hoog wordt.

Net binnen