Premium

Wijk en belangenclubs betreuren Leidse keuze ’voor verkeershufter’ bij kruising Broekweg/Veluwemeerlaan

De kruising van de Veluwemeerlaan met de Broekweg (het fiestpad) is te onveilig om in stand te laten, vindt de gemeente.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Wethouder Ashley North (GroenLinks, verkeer) houdt vast aan de beoogde herinrichting van de kruising Veluwemeerweg-Broekweg in Leiden, zodat voortaan auto’s in plaats van fietsers er voorrang krijgen. Wijkvereniging Merenwijk, Voetgangersbeweging Nederland, Fietsersbond en Platform Gehandicapten Leiden zijn er niet in geslaagd hem daarvan af te brengen. In een brief aan wijk, gemeenteraad en media spreken zij daarover hun teleurstelling uit.

Met zijn besluit herstelt North de voorrangssituatie zoals die was in 2014 en wordt bovendien de zebra verderop gelegd en een knik aangebracht in het nu kaarsrechte fietspad (de Broekweg), zodat fietsers moeten afremmen en beter overzicht krijgen. De belangenclubs verzetten zich ertegen en spraken twee weken geleden opnieuw met de wethouder in een poging hem er alsnog van af te brengen. Dat is niet gelukt. In een brief schreef de wethouder hun vorige week dat ook hij graag de fietsers en voetgangers voorrang zou geven, maar geen veilige manier ziet waarop het kan.

Net binnen