Alles is nu anders bij ZZ: ervaren Carrington Love zorgt dat Leiden beter voor de dag komt in oefenduel [video]

Carrington Love flitste in het vierde kwart ouderwets door de Vijf Meihal.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Preseason 2.0, zo heet de voorbereiding op de nieuwe start van de Dutch Basketball League. Zorg en Zekerheid Leiden oefende dinsdag tegen Donar, en het zag er eigenlijk allemaal beter uit dan de eerste pogingen, vier maanden terug.

Het waren donkere dagen, de periode tussen de eerste start van het basketbalseizoen en het moment dat de topsporten in Nederland groen licht kregen om weer te beginnen.

In oktober speelde ZZ Leiden twee competitieduels alvorens de eredivisie werd stilgelegd. ZZ Leiden verloor beide wedstrijden, na een door omstandigheden half mislukte voorbereiding. Aanvankelijk kon er nog wat getraind worden, tot de maatregelen steeds strenger werden.

Desure Buie en B.J. Stith verlieten Leiden. In hun plaats kwamen Giddy Potts (die tegen Donar wegens liesklachten aan de kant bleef) en Carrington Love. Ja, díe Carrington Love, de kwikzilveren spelmaker die Leiden in het seizoen 2017-2018 in vuur en vlam zette.

In het duel met topploeg Donar (84-88) liep hij drie kwarten anoniem rond in de Vijf Meihal, om in de laatste periode volledig uit z’n slof te schieten.

Love schoot ZZ zelfs naar een voorsprong. Na rust was Leiden onder aanvoering van Worthy de Jong al bezig om flink in te lopen op de ingespeelde Groningse formatie, die met de Europacup als stip op de horizon aardig was blijven doortrainen. ,,Buie was ook een goede basketballer, maar Love heeft ook nog eens de ervaring en dat telt’’, zei coach Geert Hammink.

Na tien punten op rij van Love (twee ’gewone’ driepunters en een met een extra vrije worp na een persoonlijke fout) stond de thuisclub zelfs vijf punten voor. Het veel bredere Donar profiteerde daarna van concentratieverlies bij de Leidenaars, wellicht veroorzaakt door vermoeidheid. ,,Dat kostte ons de kop’’, zei Hammink. ,,Maar ik ben op zich wel tevreden met wat we hebben laten zien.’’

De matheid die het spel van Leiden tijdens de eerste start van het seizoen kenmerkte, is er in ieder geval vanaf, als de wedstrijd van dinsdagavond een indicatie is.

,,We zijn nu met iets bezig dat beter in elkaar steekt’’, aldus Hammink. ,,Dagelijks werken we heel hard om dingen te verbeteren. Op de trainingen wordt heel veel arbeid verricht en hameren we erop dat we de volle twee uur geconcentreerd blijven. We zijn nu zo’n drie weken bezig en het is zeker nog niet perfect, maar dat kan ook niet in die tijd.’’

Die grauwe dagen waarin er nauwelijks iets gedaan kon worden (’ik kan me ze al bijna niet meer herinneren en dat wil ik misschien ook niet’, aldus Hammink) zijn echter wel verleden tijd. De tweede voorbereiding van ZZ Leiden biedt meer perspectief. ,,Niet alleen door de nieuwe spelers. We hebben natuurlijk met degenen die er al waren ook kunnen evalueren’’, zei de coach.

,,Basketbal is intuïtief, maar ook herkennen wat je traint’’, stelde Hammink. ,,En de trainingen worden steeds beter.’’ Nog steeds heeft de voormalig NBA-speler niet kunnen werken met een volledige groep.

Naast Potts ontbrak de met een hersenschudding kampende Mees van ’t Hoff, terwijl in oktober Luuk van Bree aan de kant bleef. Een titelfavoriet zal ZZ in het verkorte seizoen niet zijn, maar enige reden tot optimisme is er nu wel. Dat werd tijd.

Net binnen