Leerlingen geven afgeschreven tuktuk een nieuw, milieuvriendelijk leven

Trots poseert het Tuktuk-team in, op en bij de driewieler die ze na veel moeite een nieuw, milieuvriendelijk leven wisten te geven. In de laadbak staat Beau.
© Taco van der Eb
Leiden

Het idee was dat hij tijdens de open dag van het Da Vinci College Kagerstraat rondjes zou rijden op het schoolplein.

Maar de open dag gaat niet door en de tuktuk, die door leerlingen is opgeknapt en voorzien van een milieuvriendelijke elektromotor, moet het voorlopig doen met een ereplekje in hun technasiumlokaal of op het podium. Als bewijs dat je niet te snel iets moet afschrijven.

Ga maar na: in de loop der jaren hadden al veel teams iets geprobeerd met de in de kelder opgeslagen tuktuk, maar nimmer leek het te lukken om de driewieler weer te laten rijden. ,,Dan was er tijdnood, dan weer geldnood of was er geen plek om eraan te werken’’, weet teamlid Beau.

Da Vinci college door technasiumleerlingen opgeknapte en elektrisch gemaakte tuktuk
© foto Taco van der Eb

Hoe anders liep het bij zijn vijf leden tellende team. Sleutelen en advies inwinnen kon men bij de Happy camper workshop van de vader en opa van mede-teamlid Stijn - ook in de herfstvakantie. Sommige onderdelen kreeg men gratis en andere zo goedkoop dat de vijfhonderd euro volstond die Beau bij elkaar had gepraat voor het zeer milieuvriendelijke autootje. ,,Het past daardoor helemaal bij deze tijd’’, benadrukt hij graag.

De tuktuk moet nog wel worden gekeurd en de elektromotor en zijn twee accu’s, die tussen de achterwielen een plekje hebben, dienen nog te worden afgedekt. Beau: ,,Dat willen we zo doen dat je de laadbak weer als laadbak kunt gebruiken. In theorie kan de tuktuk 25 kilometer per uur halen, in werkelijkheid rijdt hij 5.’’

Net binnen