Kabinet wil avondklok van 20.30 uur tot 4.30 uur, tot en met 9 februari; thuisbezoek beperkt tot één gast

© ANP
DEN HAAG

Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Ook geldt per direct een dringend advies om thuis niet meer dan één iemand tegelijk te ontvangen.

Dat schrijft coronaminister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel. Als de goedkeuring er is, gaat de avondklok een paar dagen later in.

De Kamer zou woensdag over de kwestie debatteren, maar het debat wordt waarschijnlijk pas donderdag gehouden. Als de Kamer instemt, is er nog enige tijd nodig om de maatregel goed in te voeren, aldus de premier.

Het kabinet wil de avondklok aanstaande zaterdag laten ingaan, meldt coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte benadrukt dat „niemand staat te juichen" bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel „een effectief middel" gebleken bij de bestrijding van het virus.

De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer van „een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt". Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er ’excessen’ zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan.”

Thuisbezoek beperkt

Verder mag er thuis nog maar één gast worden ontvangen in plaats van twee. Dit dringende advies gaat per direct in. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een „belangrijke bron van besmetting" met het coronavirus is.

Daarnaast mogen vanaf maandag 25 januari maximaal vijftig mensen aanwezig zijn een op begrafenis of crematie Ook komt er vanaf zaterdag een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika.

Alle reizigers die naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek een sneltest doen. Reizigers moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn. Daar komt dus nu een sneltest bij. „Dus een dubbel slot op de deur", aldus premier Rutte.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nieuwe golf

Nederland krijgt waarschijnlijk te maken met een nieuwe golf van coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-uitbraak.

„Naar verwachting kan niet voorkomen worden dat er een volgende golf van Covid-19-gevallen komt, veroorzaakt door verspreiding van mutanten van het virus met verhoogde besmettelijkheid", stelt het OMT.

Het OMT heeft het onder meer over de Britse variant, die onlangs in het Verenigd Koninkrijk opdook. Ondanks strenge maatregelen verspreidde de mutatie van het coronavirus zich daar zo snel, dat ziekenhuizen overbelast raakten en ambulances buiten moesten wachten met mensen die niet konden worden opgenomen.

Het aantal positieve tests in Nederland daalt de laatste tijd, maar het zogeheten reproductiegetal blijft net onder de 1 hangen. Dat betekent dat de uitbraak stabiel blijft. De situatie is volgens de adviseurs "ronduit kwetsbaar". Tegenover de voorzichtige daling van het aantal besmettingen met de 'oude' coronavarianten, staat een snelle toename van het aantal gevallen van de Britse variant. Die mutatie heeft een hoger reproductiegetal.

Daarom pleitte het OMT voor een avondklok. Die regel kan het reproductiegetal, dus het tempo van verspreiding, met 8 tot 13 procent laten dalen. Dat is volgens het OMT een substantieel effect.

Net binnen