ZZ Leiden wint ruim met mooie bijdrage van jonge talenten: ’Wat telt is hoe hard er wordt getraind’

Emmanuel Nzekwesi lijkt vooralsnog onder de borden niet af te stoppen.
© Foto Hielco Kuipers
Amsterdam

De ruime zege (76-103) van Zorg en Zekerheid Leiden in Amsterdam kreeg mede gestalte door een goede inbreng van jonge talenten.

,,Ik heb die jongens niet ingezet op basis van hun leeftijd’’, zei ZZ-coach Geert Hammink. ,,Wat telt is hoe hard er wordt getraind en hoe goed ze hun best doen. Ik verwacht dat van de oudste speler tot de jongste.’’

Tegen Apollo, dat een heel moeilijke fase doormaakt en waar coach Laki Lakner meteen na afloop opstapte, kon Hammink geen beroep doen op Giddy Potts. De Amerikaan ontbrak vanwege familieomstandigheden. ,,Wat precies kan ik niet zeggen want dat is privé en wanneer hij terugkomt, wil ik wel zeggen maar weet ik nog niet’’, zei de coach. ,,De komende dagen gaan we verder naar de situatie kijken.’’

Hammink liet op de plaats van Potts de pas 16-jarige Romano Sibilo starten, om zo te zorgen dat de rotatie van de Leidse ploeg in stand bleef. Carrington Love en Luuk van Bree zorgen vanaf de bank dat de kwaliteit constant blijft.

Ook Mees van ’t Hoff, Jamayro de Windt en zelfs jongste bediende Max Pikaar (net 16) kregen van Hammink de gelegenheid zich te laten zien. De hoofdrollen qua cijferwerk werden nog steeds opgeëist door het meer ervaren gedeelte van de ploeg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zo stond er opnieuw nauwelijks maat op Emmanuel Nzekwesi, die vooralsnog onder de borden niet af te stoppen lijkt. Naast de power forward kwamen er nog vier spelers in de dubbele cijfers. Vooral dat was belangrijk voor Hammink.

,,We hadden een aantal mooie minuten achter elkaar. Ons samenspel was goed en iedereen kan die bal schieten. Als we telkens de beste optie vinden met elkaar, zijn we niet te stoppen’’, sprak de coach. In vergelijking met het duel tegen Weert van drie dagen eerder zag Hannink vooruitgang in de concentratie en intensiteit. ,,Zelfs goede teams hebben ergens een dip. Als je 35 van de veertig minuten goed bent, is het veel. Vandaag zaten we op zo’n 27.’’

Leiden heeft nu een week om zich voor te bereiden op het duel met Leeuwarden. Dan zal ook meer duidelijk worden over Potts.

Apollo-ZZ Leiden 76-103

(15-25, 18-23, 25-24, 18-31)

Scores ZZ Leiden: Nzekwesi 28 (11 rebounds), De Jong 17, Finke 14, Van Bree 10, Love 10, Ververs 8, Van ’t Hoff 7, De Windt 5, Sibilo 4.

Net binnen