Noodverordening in Kooipark, burgemeester van Leiden ’tolereert geen activiteiten die onrust veroorzaken’

© Foto’s Toon van der Poel
Leiden

Burgemeester Lenferink heeft ’signalen ontvangen’ dat er ’plannen worden gesmeed om op bepaalde plekken in de stad bijeen te komen’. ,,Dit soort activiteiten zal niet worden getolereerd”, laat de burgemeester in een zojuist gestuurde persverklaring weten. Sinds dinsdagmiddag 17 uur geldt er een noodverordening in het gebied rond het Kooipark in Leiden.

De noodverordening geldt tot 5 uur en verbiedt mensen die niet wonen of werken in het gebied te zijn.

Volgens Lenferink roepen ’bepaalde mensen anderen op om op bepaalde plekken in de stad bijeen te komen en onrust te veroorzaken’.

,,Het is duidelijk dat het daarbij niet slechts om vreedzame demonstraties gaat. Er worden verschillende maatregelen voorbereid om ervoor te zorgen dat de openbare orde gehandhaafd blijft en de veiligheid gewaarborgd, in het belang van onze inwoners, onze ondernemers en de mensen die vanwege hun werk ’s avonds onderweg zijn.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De burgemeester treedt verder niet in detail welke maatregelen er naast de noodverordening mogelijk nog meer volgen. Verder stelt hij dat er de afgelopen avonden veel is gecontroleerd in Leiden en dat er diverse bekeuringen zijn uitgeschreven voor overtreding van de avondklok.

,,Maar verder is het, tot op heden, rustig gebleven in de stad. Ik ben blij dat Leidenaren zich goed aan de regels houden houden en de adviezen om coronabesmettingen te beperken in de regel behoorlijk opvolgen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

In diverse Whatsappgroepen wordt al sinds dit weekeind opgeroepen tot geweld en bijeenkomsten met als doel om te rellen op diverse dagen deze week. In de appgroepen gaat het alle kanten uit en worden diverse plaatsen en steden genoemdl in het land. Politie en gemeente houden de sociale media goed in de gaten en zeggen dat ze waar nodig ingrijpen.

Het centrummanagement roept ondernemers op die loszittende tegels voor hun deuren hebben dat te melden bij de gemeente of iets horen over onraad. Verder worden signalen over op handen zijnde rellen meteen doorgespeeld naar de gemeente, zegt centrummanager Gijs Holla. ,,We hopen met de burgemeester dat het rustig blijft in Leiden, maar we houden de situatie ook nauwlettend in de gaten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen