Leidse studentenverenigingen doen Leidenaars nationaal verkiezingsdebat in Marekerk cadeau

Studenten houden van debatten, als manier om een keuze te bepalen. Het verkiezingsdebat van de vijf grote studentenverenigingen gaat volgens dezelfde formule die zij ook gebruikt in het traditionele ’voorzittersdebat’ in de El Cid-week, hier nog in de Hooglandse kerk.
© Archieffoto Leidsch Dagblad
Leiden

De vijf grote Leidse studentenverenigingen hebben de Marekerk uitgekozen als locatie voor een groot verkiezingsdebat met zes politieke partijen. Onder leiding van Amerikakenner Michiel Vos debatteren politici van zes partijen zaterdagmiddag 6 februari met elkaar. Het debat wordt diezelfde avond om 20.00 uur uitgezonden, op onder meer Facebook, Youtube en op de website van het Leidsch Dagblad.

Het organiseren van debatten in de aanloop van gemeentelijke of landelijke verkiezingen is een studententraditie. Volgens woordvoerder Jurian Calis van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) voorzien ze in de behoefte van hogeschool- en universitaire studenten. ,,Stemmen is voor hen iets bijzonders, omdat ze het voor de eerste of tweede keer doen. Ze zijn bovendien in een levensfase waarin zij zich een politieke mening vormen. Daarnaast doen veel studenten een studie die de politiek raakt, zoals rechten, bestuurskunde en politicologie.’’

Het debat is een ’cadeau’ aan de Leidenaars, die immers op woensdag 17 maart ook hun stem moeten bepalen. Het is een onderdeel van het convenant ’Student en Stad’, dat de PKvV heeft gesloten met de verenigingen, gemeente Leiden en Leiden Marketing. De PKvV heeft vertegenwoordigers van de zes grootste partijen uitgenodigd: D66, PvdA, VVD, GroenLinks, PVV en CDA. Van nog niet alle partijen zijn sprekers bekend. In elk geval stuurt D66 Jan Paternotte naar de Marekerk en GroenLinks Senna Maatoug.

Aanvankelijk wilde de PKvV het debat live streamen vanuit de Marekerk. De avondklok maakt dat onmogelijk, aldus Calis. Het debat wordt nu ’s middags opgenomen, met alleen de politici, de debatleider en de opnameploeg. ,,De Marekerk is groot, dus dat kan veilig.’’ De uitzending begint om 20.00 uur.

Net binnen