Actievoerende horeca gooit dinsdag de terrassen open: ’De grens is bereikt’

Alkmaar

Wanhopige horecaondernemers zijn van plan dinsdag 2 maart hun terrassen te openen, tegen de coronaregels van het kabinet in. Ook cafés en restaurants in Alkmaar, Schagen, Waterland, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Leiden en de Bollenstreek willen zich aansluiten bij de actie.

Het is topdruk in de parken, Nederland smacht naar onbezorgde gezelligheid. De horeca kan het niet meer aanzien: 65 actievoerende afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roepen hun collega’s op om dinsdag de terrastafels en -stoelen buiten te zetten.

De maat is vol, zegt woordvoerder Johan de Vos, namens de actiegroep waarbij 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zijn aangesloten. „Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land.”

,,Op dinsdag 2 maart gaan de terrassen naar buiten en dan kijken we wel”, zegt De Vos. Hij spreekt van een ’ultieme noodactie’. „Niemand, helemaal niemand kan uitleggen waarom je wel massaal in een park mag zitten en niet gereguleerd op het terras.” De Vos kon het ook niet aanzien dat mensen met eigen eten en drinken op de terrasstoelen van horecabedrijven gingen zitten. ,,De terrassen hadden vol kunnen zitten, maar de horeca mag geen mensen ontvangen. Dat maakt ondernemers geestelijk kapot.”

Veilig

De Vos benadrukt dat de terrassen veilig - met inachtneming van de anderhalve meter - open gaan. Hij wijst erop dat de horeca, de reis-, evenementen- en cultuurbranche onevenredig zwaar zijn getroffen. „Het kan niet langer. De grens is bereikt. Niet alleen financieel maar ook psychisch. Door gebrek aan perspectief, maar ook door de beelden van overvolle parken.”

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad denken dat er snel versoepelingen in de buitenruimte mogelijk zijn, een logisch gevolg van de voortgang van het vaccineren. ,,We begrijpen de moeilijke situatie’’, aldus het beraad in een reactie op de horeca-actie. ,,Er is heel veel behoefte aan versoepeling. Dat horen de burgemeesters dagelijks.’’

Niet aan de gang blijven

Ze willen meedenken met de horeca-ondernemers over wat er buiten mogelijk is. Paul Depla van Breda: ,,We moeten ook in Den Haag voor het voetlicht brengen wat er in de steden gebeurt. We kunnen niet aan de gang blijven met verbieden en gebieden.’’ In het Veiligheidsberaad is eerder gepleit voor verruiming van de regels in de buitenlucht, onder andere door Pieter Broertjes van Hilversum, die meent dat de terrassen veilig open kunnen.

Horecaman De Vos voelt zich door zulke uitspraken gesteund. De actiegroep stelt dat óók de burgemeesters horeca zien als een oplossing voor het probleem dat mensen elkaar bij zonnig weer opzoeken in de buitenlucht. Dat laatste bleek donderdagmiddag opnieuw in Amsterdam. Daar sloot de gemeente het Vondelpark af omdat het er opnieuw veel te druk was.

Premier Mark Rutte liet eerder weten de terrassen nu niet te willen openen. ,,De enige drogreden die je krijgt is de aanzuigende werking, kul natuurlijk”, reageert De Vos.

Overheidsinfuus

De horecabaas vindt dat ’de compensatie voor een groot aantal ondernemers nog steeds bij lange na niet toereikend is’. Ook als de horeca straks weer wel onder voorwaarden en beperkingen open mag, eisen de actievoerders verlenging van de steunpakketten in het derde en vierde kwartaal, omdat bedrijven dan nog niet op volle sterkte kunnen draaien. De Vos: ,,Dat blijft absoluut noodzakelijk. Genoeg is nu echt genoeg! We zijn inmiddels negen maanden dicht geweest, sommigen van ons al een jaar! Dat houdt niemand vol. Dus laat ondernemers weer ondernemen. Des te sneller kunnen we van het overheidsinfuus af!”

De oproep om dinsdag de terrassen te openen komt van dezelfde ondernemers die eerder van plan waren op 17 januari hun deuren te openen. Die actie werd afgeblazen omdat door het oplopende aantal besmettingen ’code zwart’ in de ziekenhuis dreigde. ,,We hopen dat zoveel mogelijk collega’s in Nederland zich aan sluiten bij deze actie.”

Net binnen