Premium

Met hameren op transparatie overwint Kamer beschamende traagheid bij het krijgen van Omtzigt-memo | Commentaar

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (rechts) begroet demissionair minister-president Mark Rutte bij de installatievergadering van de nieuwe Tweede Kamer woensdag.
© ANP/Remko de Waal

De 31 maart ging al de boeken in als de warmste dag ooit gemeten in De Bilt, ook in Den Haag ging het er direct na het installeren van de nieuwe Tweede Kamer heet aan toe. Op dag 1 stond al direct het ’verkennergate’-debat geagendeerd.

Van de feestelijke sfeer aan het begin van de middag was aan het eind niets meer over. Het gevoel van Pieter Omtzigt na zijn installatie als CDA-Kamerlid bleef wel hangen, dat alles erop wijst dat ’iets verborgen wordt gehouden’. Omdat er in Den Haag geen spooktypemachine is, zoals hij zei, moet iemand opgetikt hebben ’positie Omtzigt: functie elders’, op het door Kajsa Ollongren onbewust geshowde A4’tje. Het lijdend voorwerp van het korte citaat, dat het binnen een week tot running gag van ons land schopte, vond het ’een belediging voor de Nederlandse kiezer’, dat verkenners voorsorteren op zijn vertrek als gekozen volksvertegenwoordiger.

Net binnen