KNMI waarschuwt voor lokale gladheid, al diverse ongelukken

DE BILT

Het KNMI waarschuwt voor plaatselijke gladheid en heeft daarvoor code geel ingesteld, dit geldt voor heel het land. De gladheid komt doordat hagel of sneeuw blijft liggen. De situatie duurt volgens het KNMI tot halverwege de ochtend.

Ook de ANWB waarschuwt voor winterse buien. Hier en daar zijn al ongelukken gebeurd door gladheid, onder meer op de A12 van Den Haag naar Utrecht, bij het knooppunt Gouwe. Op de A348 (Arnhem-Doesburg) gebeurde bij De Steeg een kettingbotsing tussen vijf voertuigen, waaronder een ambulance met daarin een patiënt. Die is overgeladen in een andere ziekenwagen. Ook rond Drachten (Friesland) worden verschillende ongelukken door gladheid gemeld.

In een aantal plaatsen, waaronder Lelystad en Amstelveen, is uit voorzorg gestrooid, vooral op bruggen en viaducten.

Het KNMI waarschuwt alvast voor de nacht van dinsdag op woensdag. ,,In het (noord)westelijk kustgebied zijn zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur uit een noordwestelijke richting.’’ Voor Noord- en Zuid-Holland geldt komende nacht dan ook code geel, van 2.00 tot 7.00 uur.

Lees ook: Veel storm- en waterschade voor eigenaren strandhuisjes: ’Dit is toch niet te bevatten?’, zegt Marcel Rinsma van het deels weggevaagde paviljoen Bad Noord

Woensdag staan opnieuw buien op het programma, maar tot sneeuw zal het vermoedelijk niet komen. De aangevoerde lucht is minder koud en het zal vooral gaan regenen. De wind is aan zee nog steeds krachtig tot hard en de temperaturen lopen tussen de buien door op tot 6 of 7 graden. Tegen de avond nemen de wind en buien af en daarmee lijkt het winterse weer woensdagavond ten einde te komen.

Donderdag wisselen wolken en zon elkaar af en blijft het droog, bij temperaturen tussen 7 en 10 graden.

Net binnen