Ophalen afval via het Leidse water, de vuilnisboot draait warm

De CityBarge tijdens een proefvaart.
© Archieffoto
De CityBarge tijdens een proefvaart.
© Archieffoto
1/2
Leiden

De speciale elektrische duwbak van de firma CityBarge begint binnenkort met het ophalen van bedrijfsafval in de stad via het water. Dat kondigt het stadsbestuur aan.

Voor het bijzondere en in Delft ontworpen vaartuig is inmiddels een stalling aangewezen mét oplader: een kade langs de Trekvliet, ter hoogte van Rooseveltstraat 6. De bak vaart vanaf dit voorjaar over de Leidse grachten en singels om op daarvoor afgesproken plekken afval van winkels en bedrijven op te pikken. CityBarge werkt daarvoor samen met afvalverwerker Renewi.

Vervoer over het water, in dit geval van afval, is een vurige wens van het huidige stadsbestuur en was bij de voorgangers ook al een toekomstdroom. Nu gaat het ervan komen en zijn er dus minder vrachtwagens in de stad nodig voor het ophalen van bedrijfsvuilnis.

Voor de winkeliers en ondernemers in het centrum verandert er niet veel. Zij vullen op afgesproken tijden de verrijdbare stadscontainers. Alleen worden die naar laadstations langs het water geduwd en daarna in het drijvende vuilnisvat gekieperd. De duwbak met het afval naar het Lammenschansplein, waar het wordt overgeladen een vuilniswagens.

Lees ook: De vuilnisman is voortaan kapitein; Leidse afval wordt via de grachten vervoerd

Net binnen