Lezersvraag: Hoe kom ik van opdringerige buurvrouw af?

Op deze plek delen lezers hun dilemma’s. Anderen reageren erop. Vandaag: Hoe komt ik van die opdringerige buurvrouw af? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Nadat Simone (38) aanvankelijk onder de indruk was van haar buurvrouw, merkt ze nu dat die van haar probeert te profiteren. Hoe kan ze haar nu op afstand houden zonder dat het pijnlijk wordt?

„Wat een leuk type, dacht ik, toen mijn nieuwe buurvrouw zich aan me kwam voorstellen. Ze had een vlotte babbel en kleedde zich smaakvol. En nadat ze me thuis uitnodigde voor een kop koffie, zag ik dat ze haar huis gezellig had ingericht. Helemaal zoals ik het ook zou doen. We zijn ongeveer even oud en onze kinderen gaan naar dezelfde school, dus we komen elkaar in het dagelijks leven vaak tegen. Dan maken we altijd even een praatje.

Eerst leken het spontane gesprekjes voor de gezelligheid, maar na verloop van tijd kwam ik erachter dat ze me ongeveer zat uit te horen. Als ik in de auto stapte, wilde ze weten waar ik heen ging. En als ik met de kinderen thuiskwam, informeerde ze waar we waren geweest.

Vaak was ik zo naïef om haar te vertellen dat ik naar de supermarkt ging, waarna ze me bijna altijd strikte om voor haar ook een vergeten boodschap mee te nemen. Want altijd zat ze net zonder koffiemelk of was hun toiletpapier op. Onder het motto ’beter een goede buur dan een verre vriend’ nam ik dat dan voor haar mee. Dankbaar nam ze het dan in ontvangst, waarna ze plechtig beloofde dat ze de volgende keer wel iets voor mij zou meenemen. Ik hoefde het alleen maar even te vragen… Maar daar kwam het natuurlijk nooit van. En ook niet van betalen, trouwens.

Vorig jaar knoopte ze een praatje aan toen mijn zus bij me logeerde. Ik liet per ongeluk vallen dat zus en ik de volgende dag samen naar Amsterdam zouden gaan om te shoppen, waarna ze die avond aanbelde. Ze had haar zus gesproken en de dames hadden bedacht om ook samen naar Amsterdam te gaan. Of ze met me konden meerijden, was de vraag. Er was geen ontsnappen aan, dus zei ik maar ja.

Intussen is mijn buurvrouw ook te weten gekomen dat ik voor de kinderen van mijn zus soms kleding vermaak. Je raadt het al: zodra ze had gehoord dat ik handig ben met de naaimachine, kwam ze met een gescheurd jasje van haar zoon op de proppen. Of ik daar misschien tijd voor had. En ik moest het maar zeggen als er kosten aan verbonden waren.

Deze week was er een hovenier bij ons. We willen de heg laten knippen en een nieuw terras in de tuin laten aanleggen. Hij kwam langs voor een prijsopgave. Natuurlijk had de buurvrouw zijn busje zien staan. De man was nog niet vertrokken of ze informeerde bij ons naar de prijs. Om meteen voor te stellen dat de hovenier ook bij haar wel een nieuw terras kon komen aanleggen. Samen doen scheelde voorrijkosten, wist ze snel te becijferen.

Ondertussen ben ik haar behoorlijk zat en probeer ik haar op afstand te houden. Maar hoe maak ik een einde aan haar opdringerigheid zonder dat er een burenruzie ontstaat?”

Net binnen