LUMC-gynaecoloog prof. dr. Dick Oepkes ontvangt koninklijke onderscheiding

Dick Oepkes in 2013.
© Foto ANP
Leiden

Dick Oepkes heeft donderdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De gynaecoloog uit Lisse die sinds 1989 verbonden is aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kreeg de onderscheiding na afloop van een speciaal online symposium voor het behalen van zijn pensioengerechtigde leeftijd.

Professor Oepkes is betrokken geweest bij de ontwikkeling van foetale therapie binnen het LUMC. Deze therapie houdt zich bezig met de behandeling van het ongeboren kind. Hierdoor zijn honderden baby’s gezond geboren die anders zouden zijn overleden.

Vanaf 2009 geeft professor Oepkes leiding aan het nationale centrum voor foetale therapie in het LUMC. Deze plek is het nationale centrum met expertise voor alle foetale ziektes en condities geworden.

Oepkes was een van de oprichters van een stichting die levensreddende en schadebeperkende behandelingen onderwijst voor noodsituaties met bevallingen. De stichting is een zelfstandig functionerende onderwijsinstelling geworden, en de cursus een verplicht onderdeel in het curriculum van de opleiding tot gynaecoloog.

Oepkes stond tevens aan de basis van innovatieve technieken. Een voorbeeld hiervan is de Doppler, een methode om het welzijn van foetussen te evalueren zonder met een instrument het lichaam te hoeven binnendringen.

In de afgelopen dertig jaar heeft Oepkes volgens de gemeente Leiden het verschil gemaakt voor de zorg van ontelbare ouders, hun foetussen en toekomstige kinderen. Hij wordt internationaal erkend als een expert op dit gebied, zo benadrukt de gemeente, en is een sleutelfiguur geweest in het wereldwijde netwerk van deskundigen.

Net binnen