Premium

Verse scharrelvis net als vlees of groente van de boerderij, voor een ’scharrelkipprijs’? De zeeboerderij zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem en het begint op Texel

De ontwikkeling van piepklein larfje tot tarbot.
© Foto T.Wijgerde/BlueLinked
Texel

Zet drie eigenzinnige wereldverbeteraars met expertise op het gebied van zilte landbouw, mariene biologie en de maritieme sector bij elkaar en je krijgt een even simpel als briljant concept dat een oplossing kan bieden voor het wereldvoedselprobleem. Binnenkort start op Texel een pilot voor circulaire visteelt, een zeeboerderij op het land.

Circulair betekent dat in de kweekbak niet alleen vissen rondzwemmen, maar ook de levende organismen die hun voedsel vormen én hun poep opruimen. Dat laatste kun je ook nog eens gebruiken als voedingsstof bij de teelt van zilte groenten. Dankzij het gesloten systeem is er een minimum aan energie nodig. Het dierenwelzijn is vele malen hoger dan in de huidige aquacultuur. Bovendien wordt het ecosysteem van de zee niet beïnvloed door extra voedingsstoffen of ziekten die in zee terecht kunnen komen.

Net binnen