Mini-praalwagens zorgen voor corsosfeer op tweede geschrapte corsodag

Passanten nemen de kans waar om in 2021 toch een corsofoto te maken.
© Foto leidsch dagblad
De Zilk

,,Ja’’, zegt Willem Heemskerk, ,,we zijn een creatief clubje.’’ Zichtbaar trots staat de corsovoorzitter zaterdagochtend op het parkeerterrein van de Tulip Experience Amsterdam te kijken hoe alles in gereedheid wordt gebracht om op deze voor de tweede keer door corona geschrapte corsodag toch een beetje bloemenpracht door de corsogemeenten te laten rijden.

Op drie aanhangers zijn de afgelopen dagen op drie verschillende plekken – helemaal coronaproof dus, verzekert Heemskerk – mini-praalwagens opgetuigd die de hele zaterdag van Noordwijk tot Haarlem een beetje corsosfeer gaan brengen. ,,Bij elkaar nog niet één grote corsowagen, maar wel veel meer dan vorig jaar’’, zegt hij tevreden.

De tulpententoonstelling van Simon Pennings aan de Delfweg is de enige plek waar de drie wagens gezamenlijk te bewonderen zijn. Even later splitsen ze zich: een gaat richting Haarlem, een tweede richting Hillegom, Lisse en Teylingen en waar nummer drie met het Witte Kerkje van Noordwijkerhout erop heen gaat laat zich verder raden. Passanten, en dat zijn er deze ochtend al flink wat, nemen de gelegenheid te baat om zich te vereeuwigen bij een van de wagens.

(Tekst gaat door onder de foto)

Corsovoorzitter Willem Heemskerk: We zijn een creatief clubje.
© foto leidsch dagblad

De mini-praalwagens rijden deze dag niet alleen rondjes. In de kofferbakken van de ‘tractoren’ liggen de inmiddels overbekende harten met bloemen waarmee tehuizen, hospices en mensen worden verrast die volgens de organisatie op deze dag bijzondere aandacht verdienen. In de streek zijn ze sinds een paar dagen overal aan deuren en muren al te zijn.

Gigasucces

Want de doe-het-zelfharten zijn echt een gigasucces, zegt Wilma van Velzen van het bloemencorso. Waar was gerekend op zo’n vijfhonderd bestellingen van de pakketten van een hart, bloemen en een instructievideo voor een tientje, werden dat er 2900. ,,We hebben uiteindelijk zelfs een logistiek manager moeten aantrekken om het allemaal te regelen’’, zegt Gerrit Rutgrink, eveneens bij het corso betrokken. De pakketten werden coronaproof door vrijwilligers klaargemaakt in de Klinkenberghal waar normaal gesproken de corsowagens worden gestoken en werden vorige week op acht plekken opgehaald door de belangstellenden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hartverwarmend, luidt het motto van de corsoacties.
© foto leidsch dagblad

,,Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar wij dachten: we gaan er wat van maken’’, verklaart Van Velzen de initiatieven van de afgelopen tijd. Al eerder werden bijvoorbeeld in elke corsogemeente van Noordwijk tot Haarlem 75 bossen tulpen bezorgd bij mensen die daarvoor waren aangemeld. ,,Omdat ze verdrietig waren, ziek waren of omdat ze juist heel veel voor anderen doen. Het was vaak ontroerend om te zien hoe blij mensen waren met zo’n heel onverwacht bloemetje.’’

Ook de actie met de harten leverde mooie reacties op. Van Velzen: ,,Een iemand zei: nu ik zelf hyacinten heb gestoken zie ik pas hoeveel werk zo’n corsowagen moet zijn en krijg ik pas echt respect voor jullie’’. Honderd procent zeker is het nog niet, maar volgens Van Velzen is de kans groot dat de actie volgend jaar een vervolg krijgt.

Lees ook: Bloemencorso houdt fotowedstrijd in jaar zonder optocht: ’Deel je liefde voor het voorjaar met de wereld’

Dat moet een dubbel feestje worden voor het bloemencorso. Niet alleen omdat het dan eindelijk weer kan, maar het is dan ook voor de 75ste keer dat het corso rijdt- zoals op de drie miniwagens al nadrukkelijk te zien is. Daarvoor worden de voorbereidingen al getroffen, onder meer via de actie waarbij mensen wordt gevraagd om hun eigen foto’s, video’s van en herinneringen aan het corso op te sturen via bloemencorso-bollenstreek.nl. Ook kunnen mensen tot 1 mei een foto insturen van bloemen voor de Fotocompetitie Bloemencorso (inzendingen@bloemencorso.info). De winnende foto’s in de elke categorie krijgen een plekje op de tentoonstelling over 75 jaar corso.

De wagens nog heel even bij elkaar aan de Delfweg.
© foto leidsch dagblad

Lees ook: Het bloemencorso gaat zijn verhaal vertellen: films en foto’s om het gemis van de stoet te verzachten

Net binnen