Kea Fogelberg (1950 - 2021) streed voor het lot van de kwetsbaren

Arts Kea Fogelberg.
© Archieffoto
Leiden

Ze streed tomeloos voor het lot van illegalen in Leiden. Naar nu bekend is geworden overleed de voormalige Leidse huisarts Kea Fogelberg afgelopen woensdag op 70-jarige leeftijd.

Fogelberg was in 1993 mede-oprichtster van GIL, wat staat voor Gezondheidszorg Illegalen Leiden. Zij behandelde ook illegalen in haar praktijk, wat aanvankelijk lang niet al haar collega’s deden.

Ook na haar pensionering zette ze zich energiek in voor ongedocumenteerden in de stad. Vooral de sluiting vorig jaar van het opvanggebouw in het Morskwartier, ging haar aan het hart. ,,Onmenselijk beleid voor de kwetsbaarste kwetsbaren’’, zo liet ze deze krant optekenen. Want veel illegalen woonden toen al geruime tijd in Leiden, en enkelen leden aan chronische kwalen. ,,Door het beëindigen van de vertrouwde behandelrelatie ontneem je die ene kleine levensader die hij of zij heeft, dat is wreed te noemen.’’

In de kwestie rond de sluiting betichtte Fogelberg het stadsbestuur van het verspreiden van leugens. Eerder nam ze ook geen blad voor de mond. In 2005, toen ze een huisartsenpraktijk runde aan de De Sitterlaan, protesteerde ze tegen het nieuwe landelijke zorgstelsel. ,, Ik huil bijna over wat er nu gebeurt'', merkte ze op. ,,Politici zijn autisten.’’

De kiem voor haar loopbaan als huisarts werd al op haar zevende gelegd. Behoorlijk ziek was ze, en de vele penicilline-injecties die ze kreeg toegediend deden pijn. ,,Ik ga het later zo doen dat het geen pijn doet”, herinnerde ze zich bij haar twintigjarig jubileum in 1999. En ook toen al liet ze weten de controverse niet te schuwen. Ze streed tegen de zorgbureaucratie in het algemeen en de gemeente Leiden in het bijzonder. Die wilde haar fors laten betalen voor het runnen van een praktijk vanuit een woning. De kwestie sleepte tien jaar, maar Fogelberg gaf niet toe.

Van de oud-huisarts wordt in besloten kring afscheid genomen. In haar overlijdensadvertentie staat dat ze een donatie aan het Leidse Ongedocumenteerden Fonds verkiest boven bloemen.

Net binnen