Zwemmer Kamminga onder 58 seconden op 100 meter schoolslag [video]

Eindhoven

Zwemmer Arno Kamminga uit Katwijk heeft zijn eigen Nederlands record op de 100 schoolslag voor de tweede keer op een dag verbeterd, ditmaal zelfs met een halve seconde. Tijdens de HPC-testwedstrijden in Eindhoven tikte de Katwijker aan na een razendsnelle race van slechts 57,90.

Alleen de Brit Adam Peaty zwom ooit sneller op de 100 meter schoolslag lange baan. Hij heeft het wereldrecord in handen (56,88) en zwom zes jaar geleden als eerste zwemmer onder de grens van 58 seconden (57,92). Die tijd heeft hij de afgelopen jaren vaak verbeterd.

Kamminga verbrak eerder op vrijdag al zijn Nederlandse record met 0,01 seconde (58,42). De vorige toptijd zwom de pupil van bondscoach Mark Faber begin maart in Antwerpen.

"Dit gaat mijn pet te boven", reageerde de pupil van trainer Mark Faber. "Zo is zwemmen wel heel leuk. Ik was totaal niet bezig met die 57'er, maar wist dat die een keer kon vallen. De race van deze ochtend gaf me vertrouwen. Ik wilde de tweede baan harder maken en liet de 'pace' los. Dat pakte goed uit in een tijd die schuurt tegen de ultieme race."

Net binnen