Brug voor Lissenaar Willem Meijwaard in Oirschot

Willem Meijwaard met (onbekende) Engelse verloofde
© Foto uit familiearchief
Lisse

De Brabantse gemeente Oirschot heeft een brug vernoemd naar Lissenaar Willem Meijwaard.

De Stönner-Meijwaardbrug herinnert aan twee leden van de legendarische Prinses Irene Brigade: Rinus Stönner en Willem Meijwaard, die in oktober 1944 bij de bevrijding van Oischot om het leven kwamen door Duitse beschietingen.

Willem Meijwaard (1918) groeide in Lisse op aan de Stationsweg, in een armzalig huizenblokje dat bekend stond als ’De Steeg’. Hij was de oudste in een rij van negen kinderen. Volgens zijn broers en zussen was hij een vrolijke jongen op wie de armoedige omstandigheden van die tijd geen vat leken te hebben.

Willem wilde bij de politie. In 1938 tekende hij voor zes jaar bij het Korps Mariniers in Rotterdam en een jaar later werd hij uitgezonden naar Curaçao. Door de bezetting was er geen contact meer mogelijk. Alleen het overlijdensbericht van zijn vader bereikte Meijwaard via het Rode Kruis in 1942.

Met de Irene Brigade kwam hij in 1944 weer terug naar Europa om met de geallieerden mee te vechten tegen de Duitse bezetter. De jonge marinier rukte met de Irene Brigade via Frankrijk en België op naar het front dat in Nederland kwam te liggen. Bij gevechten rond Eindhoven ging het mis. Willems moeder dacht op dat moment nog dat haar zoon veilig was op Curaçao en hoorde pas na de bevrijding in 1945 dat Willem bij de bevrijding van Nederland op 26-jarige leeftijd is gesneuveld.

De Stönner-Meijwaardbrug is een fiets- en wandelbrug over het Wilhelminakanaal in Oirschot, onderdeel van een groene verbinding van 14 kilometer tussen Eindhoven en Oirschot.

Net binnen