Sushi: niet zo gezond als velen denken

© AFP

Sushi. Nog niet zo heel lang geleden was het nog vrij onbekend in Nederland, inmiddels struikel je, zeker in de grote steden, maar ook steeds meer in de provincie, over de sushi-restaurants.

Ze ogen heel gezond. Rijst, norivellen, vis, groente, avocado. Het klinkt toch allemaal niet slecht. Maar is sushi ook daadwerkelijk gezond? In deze laatste aflevering van ’Gezond?!’ vragen we het aan Lolkje de Vries van het Voedingscentrum.

,,We raden mensen aan om zeker één keer per week vis te eten en sushi is dan natuurlijk een mogelijkheid om dat binnen te krijgen. Maar helaas is lang niet elk ingrediënt even gezond. Het wordt gemaakt met witte rijst en daar zitten weinig vezels in. Ook wordt er vaak mayonaise en suiker aan toegevoegd en de soyasaus waar je de sushi in doopt bevat veel zout. Ook bevat sushi niet echt veel groente. Zwangere vrouwen, jonge kinderen en oude mensen kunnen het beter niet eten omdat de rauwe vis in sushi de listeria-bacterie kan bevatten en die is schadelijk voor hen. Daarnaast bevat een complete sushi-maaltijd veel calorieën, tussen de 800 en 1200.’’

Maar dat wil volgens haar niet zeggen dat je nooit sushi moet eten. ,,Het is helemaal niet erg om er af en toe gewoon van te genieten. Wil je er toch een volwaardige maatlijd van maken, eet er dan een salade bij.’’

Net binnen