Meedenken met de provincie, groep 7b van de Kastanjelaanschool in Leiderdorp kan het al

Leerlingen van groep 7 van de Kastanjelaanschool broeden op plannen als raamgezelschapsbezoek en een bewegingsgame voor buiten.
© Foto provincie Zuid-Holland
Leiderdorp

Je hoeft niet oud te zijn om te kunnen meedenken met de provincie.

Dat bewezen leerlingen van basisschool Kastanjelaan in Leiderdorp, dezer dagen.

Op de vraag hoe zij een prettige en gezonde ’leefomgeving’ zien die ook nog eens uitnodigt tot bewegen, kwam alleen al groep 7b tot duizend tips. En daar zitten hele originele bij, vindt Bas Warmerdam van bureau Consultingkids, dat voor Zuid-Holland het veldwerk deed.

„Zo bedachten ze een buitenvariant voor een bewegingsgame als We, die je via rennende en bewegende groepjes kunt aansturen. Ook kwamen ze met het wat ze heel mooi het raamgezelschapsbezoek noemden. Zie je iemand eenzaam achter het raam zitten, dan zwaai je, gooi je iets leuks door de brievenbus of doe je een spelletje als boter, kaas en eieren op het raam - wat nog coronaproof kan ook.”

Het werkte twee kanten op. De onderzoeker zag hoe kinderen, doordat ze anders naar vraagstukken kijken, op verrassende gedachten komen. En zijn jeugdige assistenten kwamen met opmerkingen als: „Echt leuk dat we mogen meedenken met iets waar jullie volwassenen niet goed uitkomen!”

Voordat de onderzoekers naar zes scholen in Leiderdorp, Rotterdam en Dordrecht afreisden, meldde Gedeputeerde Meindert Stolk van de portefeuille gezond en veilig ’ontzettend nieuwsgierig naar het advies van de kinderen’ te zijn: ,,En natuurlijk kijken we hoe we dat mee kunnen nemen in het beleid dat we samen met gemeenten proberen te ontwikkelen.”

,,Kinderen zijn de toekomst’’, weet hij. ,,Zij zijn de bewoners van de wijken die nu gebouwd worden. Wat vinden zij een gezonde wijk? En wat is volgens hen nodig om hun straten, wijken en schoolpleinen meer gezond te maken?’’

Net binnen