Premium

Tuffie Vos was een kwart eeuw de mevrouw die vertelde dat de trein weer eens vertraging had. Ze deed het beschaafd en liefdevol: ’Je bent tenslotte de brenger van een onaangename boodschap’

Tuffie Vos in de antieke geluidscabine van de NOS in haar woonkamer.
© foto caspar huurdeman
Lage Vuursche

Op Soest-Zuid en Leiden Lammenschans is ze al niet meer te horen, en over een jaar is ze zelfs op geen enkel station meer te beluisteren. Tuffie Vos was een kwart eeuw dé stem van de NS, de mevrouw die vertelde dat je trein een half uur vertraging had. Ze deed het beschaafd en liefdevol. ,,Je bent de brenger van een onaangename boodschap, dus dat moet je extra vriendelijk vertellen.” Tuffie Vos wordt als ’NS-stem’ opgevolgd door Karin van As.

,,Dames en heren, de trein naar Maastricht via Maastricht, Maastricht en Maastricht komt over vijf minuten aan in Maastricht. Zo sprak ik dat in”, vertelt Tuffie Vos. ,,Op die manier had je meteen vijf keer Maastricht in verschillende intonaties.” En dat dan met alle mogelijke tijden, en alle zinsverbanden die maar nodig konden zijn. Zinsdelen werden vervolgens in de computer achter elkaar gezet om de goede boodschap te krijgen. ,,Mensen dachten echt dat ik dat live insprak elke keer. Dat ik de hele dag op dat station zat om die dingen om te roepen, haha. Nou, gelukkig niet!”

Net binnen