Fernando Chalana, Lima Perreira en Jaime Pacheco: de Portugezen voetbalden zoals hun namen klonken | EK-column

Noeste werker Dieter Eilts werd door de Duitsers in 1996 tot meest waardevolle speler uitgeroepen.
© Foto AFP

De eerste speelronde zit erop, de inleidende beschietingen zijn voorbij. Conclusie? Titelkandidaten genoeg. Maar de echte parel van het toernooi heeft zich nog niet direct aangediend.

Want over welke ploeg gaat er tot in de lengte der dagen worden nagepraat? Wie steelt de harten van de liefhebber? Zo’n ploeg die sprankelt en gedurende het toernooi de gunfactor krijgt, maar toch met lege handen komt te staan. Voor wie we de buurtbarbecue laten schieten en ons op tijd voor de televisie nestelen. Ook al hebben we eigenlijk niets met dat land.

Voorbeelden uit het verleden zijn er genoeg. Neem ons eigen Oranje dat in 1974 de wereld veroverde met het totaalvoetbal maar aan het einde van de rit de poet aan de Duitsers moest laten. Maar wij schreven geschiedenis. Al kwam dat besef in Nederland niet direct na de verloren finale naar boven.

Of de Brazilianen in 1982 die met spelers als Socrates en Zico betoverend voetbal speelden maar niet eens de finale haalden. Toch wordt dat team nog steeds een van de beste Braziliaanse ploegen ooit genoemd.

Frankrijk won in 1984 de Europese titel onder aanvoering van een grandioze Michel Platini en, vooruit, een best aardig middenveld met Giresse en Tigana.

Maar Portugal was de ploeg die de harten stal. Met klinkende namen als Fernando Chalana, Lima Perreira en Jaime Pacheco. De Portugezen voetbalden zoals hun namen klonken. Frivool en swingend. Toch hield Platini uiteindelijk de cup omhoog.

En wat te denken van de Tsjechen in 1996. Spelers als Nedved, Berger en Poborsky waren de parels van het toernooi, maar Duitsland werd op Wembley Europees kampioen door de golden goal van Oliver Bierhoff. De noeste werker Dieter Eilts werd door de Duitsers na afloop betiteld als meest waardevolle speler.

Dieter wie? Precies ja, nooit meer iets van gehoord.

9ac9008a-ce9b-11eb-8703-0255c322e81b.pdf

Net binnen