Delta-variant coronavirus rukt op in Nederland en is deze zomer dominant, verwacht RIVM

De zogeheten Delta-variant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. De Delta-variant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt. "Dit beeld zien we ook in de ons omringende landen."

Uit de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt volgens het instituut dat de Delta-variant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Uit Amsterdams onderzoek komt verder naar voren dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliep, de Delta-variant kreeg. Zij zijn niet de enigen. "Er zijn nu meerdere clusters in Nederland met de deltavariant, in verschillende settings en leeftijdsgroepen."

Op korte termijn zal het groeiende aandeel van de Delta-variant volgens de deskundigen uit Bilthoven niet leiden tot meer ziekenhuisopnames. "Ook niet met de aankomende versoepelingen." Het totale aantal besmettingen neemt nog af. Het najaar is volgens het RIVM echter wel "een punt van zorg". Als het gedaan is met het zomerse weer, gedijt het virus beter. De meer besmettelijke Delta-variant "kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd", waarschuwt het instituut. Meer ziekenhuisopnames kunnen dan het gevolg zijn.

Positief is wel dat de coronavaccins die tot nog toe beschikbaar zijn bescherming bieden tegen alle varianten van het virus. "Ook tegen de Delta-variant", aldus het RIVM, dat verder het belang van de basismaatregelen blijft benadrukken. Het advies blijft om 1,5 meter afstand tot anderen te houden, regelmatig de handen te wassen en bij klachten thuis te blijven en je te laten testen. "Ook op vakantie en ook als je gevaccineerd bent."

De laatste cijfers uit de zogeheten kiemsurveillance, waaruit het aandeel van 9 procent voor de Delta-variant naar voren komt, zijn nog niet gepubliceerd. De laatste cijfers die op de website van het instituut staan, gaan over de eerste week van juni. Van de 538 positieve testen uit die week die zijn geanalyseerd, bleek het in 15 gevallen om de variant uit India te gaan. Dat is 2,8 procent, aanmerkelijk meer dan een week eerder, toen het nog om iets minder dan 1,2 procent van het totaal ging.

Daling besmettingen zet door

De daling van het aantal coronabesmettingen heeft afgelopen week weer fors doorgezet. In totaal testten 5714 mensen positief, 36 procent minder dan een week eerder. Dat blijkt uit de laatste weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De weekcijfers van dinsdag maken opnieuw duidelijk dat het aantal ziekenhuisopnames scherp daalt. Volgens de voorlopige cijfers werden afgelopen week 160 mensen met Covid-19 opgenomen, van wie 32 op de intensive care. In de vorige weekrapportage meldde het RIVM nog 232 opnames. De daling bedraagt daarmee 31 procent. Het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, bleef ongeveer op dezelfde hoogte: 0,77. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus bij zich dragen gemiddeld 77 anderen aansteken. Helemaal actueel is dit cijfer nooit; het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om het vast te stellen.

Het aantal positieve testen in de afgelopen week komt neer op 34 per 100.000 inwoners. Dat waren er vorige week nog 53. Van alle mensen die een test deden bij de GGD, bleek 4,3 procent het virus bij zich te dragen. Dat percentage daalt al sinds mei.

Hoewel het aantal besmettingen rap afneemt, gaat dat bij jongeren minder snel dan bij ouderen, van wie er al veel zijn gevaccineerd. Van de mensen die afgelopen week positief testten, is een op de vijf tussen de 15 en 20 jaar oud. Daarna volgen de leeftijdsgroepen van 10 tot en met 14 jaar en die van 20 tot en met 24 jaar. Zij zijn elk goed voor bijna 11 procent van alle gevallen. Jongeren worden meestal niet erg ziek van het virus. Minder dan 2 procent van alle mensen die positief testten is ouder dan 70 jaar.

Het RIVM noteerde afgelopen week 17 aan corona gerelateerde sterfgevallen, tegen 21 in de week daarvoor.

Deel gevaccineerden moet tot 1 juli wachten op prikbewijs in app

Mensen die bij een huisarts of zorginstelling zijn gevaccineerd tegen corona, maar van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen vanaf maandag 1 juli hun vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app laden. Het webportaal waarmee zorgverleners alsnog kunnen regelen dat het vaccinatiebewijs van de geprikte beschikbaar komt in de app, is pas vanaf die dag beschikbaar. "We krijgen het eerder dan dat technisch niet rond", laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid en Milieu weten.

Voor mensen van wie de vaccinatie wél in het register staat, wordt het waarschijnlijk vanaf aankomende donderdag al mogelijk om de CoronaCheck-app te gebruiken. Zij kunnen vanaf die dag, als ze volledig zijn ingeënt, met hun vaccinatiebewijs naar plekken die nu nog een testbewijs vragen. Vanaf zaterdag mag met vaccinatiebewijzen de anderhalve meter-regel worden losgelaten, bijvoorbeeld op evenementen. Vanaf 1 juli kunnen mensen die volledig zijn gevaccineerd naar EU-landen reizen met de app.

Mensen van wie de vaccinatie in het centrale register van het RIVM staat, krijgen automatisch een groen vinkje te zien in de app. Dat geldt ook voor mensen die bij de GGD zijn gevaccineerd, maar van wie de registratie nog niet in het centrale register staat, óf die geen toestemming hebben gegeven voor het delen van de informatie met het RIVM. De GGD-systemen hebben namelijk ook een eigen koppeling met de CoronaCheck-app.

De mensen die hun prik bij de huisarts, een ziekenhuis of een andere zorginstelling hebben gehad, krijgen ook automatisch een groen vinkje in de app áls hun prik al in het centrale register staat. Als dat nog niet zo is of als de gevaccineerde daar geen toestemming voor heeft gegeven, kan zij of hij zelf aan de zorgverlener vragen om alsnog te regelen dat het vaccinatiebewijs beschikbaar wordt in de app. Dat kan dus wel pas vanaf 1 juli.

Net binnen