Kunstmatige alvleesklier krijgt plek in museum Boerhaave

© Rijsmuseum Boerhaave
LEIDEN

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden krijgt eind volgende week een kunstmatige alvleesklier in de collectie, een draagbaar doosje dat de hele glucoseregulering van de diabetespatiënt automatisch overneemt. Het kabinet riep het apparaat uit tot ’nationaal icoon’ omdat het behoort tot de beste innovatieve ideeën in Nederland, aldus het museum.

Het kunstmatige orgaan is een oplossing voor de problemen waar mensen met diabetes constant mee geconfronteerd worden: ingewikkelde berekeningen en angst voor te lage bloedsuikers.

Robin Koops, uitvinder van de kunstmatige alvleesklier en zelf diabetespatiënt, overhandigt het object zaterdag 3 juli zelf aan het museum. „Hij werkte in zijn schuur aan de ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier. Het eerste apparaat, dat hij eerst op zichzelf testte, had de afmeting van een koelkast en stond op een verrijdbaar wagentje.

(Tekst gaat door onder foto)

© Rijsmuseum Boerhaave

Tegenwoordig is het formaat vele malen kleiner, iets groter dan een mobiele telefoon”, vertelt Boerhaave. „Het object is een welkome aanwinst voor het nieuwe verzamelbeleid van het museum, dat actuele, baanbrekende uitvindingen in wetenschap en geneeskunde actief gaat verwerven.”

© Rijsmuseum Boerhaave

Net binnen