Hannelore en Niels wilden hun jarendertighuis verduurzamen. ’Maar het is de investering gewoon niet waard’

Uit de achtertuin zijn bijna alle stenen verwijderd en daarvoor in de plaats zijn vooral bloemen en een boom geplant, om vogels te trekken.

Uit de achtertuin zijn bijna alle stenen verwijderd en daarvoor in de plaats zijn vooral bloemen en een boom geplant, om vogels te trekken.© Foto Leonie van der Helm

Suzanne Bremmers
Leiden

Hannelore en Niels Dekoning wilden graag hun jarendertighuis in de Zeeheldenbuurt verduurzamen. Daarvoor moesten ze de vloer en de buitenmuren isoleren en een warmtepomp aanschaffen. In de praktijk blijkt het bijna niet te doen. De investeringen wegen niet op tegen de geringe hoeveelheid jaren die ze nog in dit huis willen wonen.

Drie jaar geleden kocht het stel dit sfeervolle huis met mooie glas-in-lood-ramen aan de voorzijde. De buurt bevalt goed; ze wonen er met veel plezier. Maar na een jaar thuiswerken, weten ze allebei precies in welke hoekjes de koude lucht naar binnen komt. Als het stormt, zit Niels weg te waaien achter zijn computer. Als het buiten 10 graden vriest, weet Hannelore dat de temperatuur beneden in de gang ook niet ver boven het vriespunt komt. Ondanks de isolerende gordijnen voor de voordeur.

Blind boren

De vorige eigenaar van het huis is wel degelijk begonnen met het verduurzamen van de tussenwoning. Zo is het dak geïsoleerd en er is dubbel glas geplaatst. Toch wilden Hannelore en Niels meer doen. Niet alleen vanwege de buitenproportionele gasrekening, maar ook omdat ze een zo duurzaam mogelijk leven willen leiden. Ze schakelden wijkambassadeur Jeroen Schrama van de Zeeheldenbuurt in. Uit de beelden van zijn warmtecamera bleek dat er warmte verloren gaat aan de voorkant van de woning, bij de achterpui en in de aangebouwde keuken.

Drie aannemers hebben vervolgens gekeken naar het isoleren van de buitenmuren en de vloer. Tot ieders verrassing zei de derde aannemer dat ze er beter niet aan konden beginnen. De kruipruimte in de Kortenaerstraat is dusdanig klein dat er blind geboord moest worden om de vloer te isoleren, waardoor een leiding geraakt zou kunnen worden. En dat wil je niet. Omdat de buitenmuren feitelijk maar heel weinig vierkante meters bestrijken, was ook dat de investering niet waard. Met deze kennis adviseerde wijkambassadeur Schrama om ’s winters isolerende gordijnen te hangen voor deuren en ramen. Meer is eigenlijk niet mogelijk. ,,Waarschijnlijk blijven we niet ons hele leven hier wonen”, zegt Hannelore. ,,Dan is het de investering gewoon niet waard.”

Eerste huis

Sommige dingen zijn wel gelukt. Uit de achtertuin zijn bijna alle stenen verwijderd en daarvoor in de plaats zijn vooral bloemen en een boom geplant, om vogels te trekken. Ook koken Hannelore en Niels niet meer op gas, maar op een inductiekookplaat. De stof van de nieuwe bank is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Er zijn zonnepanelen, tochtstrips en radiatorfolies geplaatst.

Achteraf gezien hadden ze bij de verbouwing net dat zetje in de rug nodig gehad. ,,Als de aannemer meteen had gezegd dat een nieuwe achterpui een goede, duurzame investering was geweest, hadden we het gedaan”, zegt Niels. ,,Dit is ons eerste huis. We wisten ook niet meteen alles. We misten een checklist voor wat bij dit type huis mogelijk is. We weten nu dat wie van een jaren dertig huis een duurzaam huis wil maken, bereid moet zijn flinke investeringen te doen.’’

Dit is het derde deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen huizenbezitters tegenaan? Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Lees ook: Monument verduurzamen in de praktijk: ’Laat het enthousiasme nou niet verloren gaan door al die administratieve rompslomp’

Lees ook: Luuk Jacobs begon een actie om zijn buren in de Leidse De Wetstraat straat aan de zonnepanelen te krijgen. Nu wordt er flink geld verdiend aan de zon

Duurzaam in de praktijk

Dit is het derde deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen huizenbezitters tegenaan?

Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Net binnen