De huurhuizen rondom Linda’s koopwoning in Leiden werden allemaal geïsoleerd. Ze wilde ook meedoen, maar dat kon niet

Vanuit de achtertuin van Linda van der Voorts is te zien dat steigers bij de huurhuizen worden geplaatst omdat de verbouwingen gaan beginnen.

Vanuit de achtertuin van Linda van der Voorts is te zien dat steigers bij de huurhuizen worden geplaatst omdat de verbouwingen gaan beginnen.© Foto Leonie van der Helm

Suzanne Bremmers
Leiden

Toen Linda van der Voort nog maar net haar huis in de Merenwijk had gekocht, stonden haar buren met een huurhuis aan de vooravond van een grote verduurzaming. 101 huurhuizen worden binnenkort geïsoleerd, krijgen isolatieglas en een nieuw dak. Van der Voort wilde haar dak ook graag isoleren en meedoen met de verduurzaming. Het is niet gelukt.

De situatie van huurhuizen en koopwoningen door elkaar in een wijk heet ‘gespikkeld bezit’. Er zijn meer soortgelijke plekken in Leiden, maar ook landelijk, lukt het zelden of nooit om samen te werken bij renovaties, zo blijkt uit onderzoek.

Dat terwijl er voor iedereen voordelen lijken te zijn. Voor een woningcorporatie is het handig als ze een rij in een keer kunnen aanpakken. Er is minder kans op lekkages en problemen met aansluitingen. En de kosten dalen omdat de aannemer meer huizen tegelijk kan verbouwen.

Offerte

Op dat laatste punt is het stukgelopen, want Van der Voort en andere geïnteresseerde huiseigenaren moesten fors betalen, als ze mee wilden doen met het verduurzamen van de huurhuizen. Anderhalf jaar probeerde Van der Voort andere huizenbezitters in de Rodes over te halen mee te doen. Bewonersgroep Duurzame Energie Merenwijk ondersteunde het plan van Van der Voort en schakelde een onafhankelijk technisch adviseur in. Toen de offerte van de aannemer kwam, keek deze adviseur mee. De adviseur schatte dat de prijs gemiddeld 30 procent hoger ligt dan marktconform.

Dat was best een teleurstelling voor Van der Voort. Ze wil graag verduurzamen. Het huis heeft nog enkel glas en in de winter gaat er veel warmte verloren via het dak. Het is nog lang niet genoeg geïsoleerd om van het gas af te gaan. Bovendien wil ze een steentje bijdragen aan het terugdringen van energiegebruik, want ‘een betere wereld begint bij jezelf’. Ze heeft zelfs nog overwogen toch mee te doen, maar financieel is het lastig. ,,Ik ben single. De bank komt dan niet zo snel over de brug. Bovenal is het een vreemde situatie. Ik zou duizenden euro’s goedkoper uit zijn bij een ander. En geld kun je maar een keer uitgeven.’’

Aanvullende eisen

Het aannemersbedrijf heeft aangegeven dat de hoge offerte wordt veroorzaakt door extra begeleidingskosten. De gemeente, Ons Doel en Duurzame Energie Merenwijk hebben een evaluatie-onderzoek aangekondigd. Daar is Van der Voort blij mee, maar het gaat de staat van haar huis niet verbeteren. In eerste instantie waren er twintig huizenbezitters in de wijk die mee wilden doen met de gelijktijdige verbouwing van de huurhuizen. Nu zijn er nog 17 huiseigenaren over die een andere aannemer benaderen om toch te verduurzamen. ,,Ik ga door’’, zegt Van der Voort. ,,Maar niet op de manier die ik had gehoopt. Ik vraag me af waarom de gemeente geen aanvullende eisen kan stellen aan woningcorporaties bij gespikkeld bezit.’’

Overlast

Inmiddels is vanuit Van der Voorts achtertuin te zien dat steigers bij de huurhuizen worden geplaatst. De materialen en de bouwketens zijn prominent aanwezig in de wijk. Daardoor neemt de parkeerdruk in de wijk toe. De aannemer zal zelfs in de tuin van Van der Voort moeten zijn om de muren van het huurhuis van de buren te isoleren. ,,Overlast neem je eerder voor lief als je er zelf ook iets aan hebt’, zegt Van der Voort. ,,Nu is dat anders.”

Dit is het vijfde deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen huizenbezitters tegenaan? Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Lees ook: Monument verduurzamen in de praktijk: ’Laat het enthousiasme nou niet verloren gaan door al die administratieve rompslomp’

Lees ook: Luuk Jacobs begon een actie om zijn buren in de Leidse De Wetstraat straat aan de zonnepanelen te krijgen. Nu wordt er flink geld verdiend aan de zon

Lees ook: Hannelore en Niels wilden hun jarendertighuis verduurzamen. ’Maar het is de investering gewoon niet waard’

Lees ook: Jacky moest haar huurwoning maanden uit voor een ingrijpende verduurzaming. Het resultaat mag er zijn.

Duurzaam in de praktijk

Dit is het vijfde deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen huizenbezitters tegenaan?

Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Net binnen