Gelukkig getrouwd? Je inschrijven voor een huurhuis is vanwege de woningnood toch slim | Commentaar

Al ben je nog zo gelukkig getrouwd, je kunt je maar beter voorbereiden.

Al ben je nog zo gelukkig getrouwd, je kunt je maar beter voorbereiden.© Archieffoto Hollandse Hoogte / AFP

Annelies Karman

De woningnood. Lang een term uit de geschiedenisboeken, van na de Tweede Wereldoorlog. Stellen die trouwden, moesten bij hun ouders inwonen, bij een oom op zolder bivakkeren of verhuizen naar een plaats vijftig kilometer verderop.

De kleinkinderen van die generatie zitten nu in precies hetzelfde schuitje. De woningnood is terug, en hoe. De wachtlijsten voor huurhuizen zijn eindeloos. Voor starters met koopwensen is het erg moeilijk om een huis te vinden, zelfs met twee salarissen.

Dan zijn er al die andere slachtoffers van de woningnood. Partners met relatieproblemen blijven vaak nog maanden of zelfs jaren bij elkaar wonen bij gebrek aan een alternatief. Complete drama’s spelen zich daardoor achter de voordeur af. André werd zelfs mishandeld door zijn ex-vriendin, met wie hij noodgedwongen nog samenwoonde, zo vertelde hij aan deze krant. Ook als het niet fysiek wordt, is samenwonen met je ex geen pretje.

Lees ook: André moest vluchten voor zijn ex en zit nu met zijn zoon in een kamertje ’Ik gun hem zoveel meer’

’Tiny houses’

Huur of koop, klein of groot, de hele woningmarkt zit op slot. Sneller urgentie geven, de rente verhogen, de hypotheekrenteaftrek afschaffen? Dat zijn lapmiddelen, die stuk voor stuk nieuwe problemen veroorzaken. In Nederland zijn simpelweg te weinig woningen voor het aantal huishoudens. De balans is zoek.

Bouwen is het enige wat helpt. Alle registers mogen open: appartementen maken in leegstaande kantoorpanden, prefab, ’tiny houses’, duurzaam bouwen. Hoe sneller, hoe beter. Het opsplitsen van bestaande woningen is ook een heel goede optie, want Nederlanders hebben relatief grote huizen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een zogenaamd ’tiny house’.

Een zogenaamd ’tiny house’.© Archieffoto EPA

Het is een zaak van de lange adem. Bouwen duurt lang. André en zijn 17-jarige zoon kunnen daar niet op wachten. Voor alleenstaande ouders met kinderen in deze situatie is een flexwoning, een omgebouwd hotel, zorgcentrum of kantoorpand een betere optie.

Lees ook: Veel exen wonen noodgedwongen samen, omdat ze maar geen ander huis kunnen vinden

Stellen die een fijne relatie hebben, doen er – zolang die huizen er nog niet staan - verstandig aan om zich in te schrijven bij de woningbouw. Ook wie samen oud wil worden, kan iets overkomen. Zo’n inschrijving kost meestal tien à twintig euro per jaar.

Het lost de woningnood niet op, maar kan in de toekomst voorkomen dat één van de partners net als André op zeshonderd huurhuizen moet reageren.

Lees ook: Meer artikelen over de woningnood

Lees ook: André moest vluchten voor zijn ex en zit nu met zijn zoon in een kamertje ’Ik gun hem zoveel meer’

Net binnen