Dagen vol leegte en vrees voor ’entertainer’ Cock Zandvliet en zijn bijzondere creaties [video]

Cock Zandvliet met zijn trike, die hij oorspronkelijk voor Castlefest 2020 had gemaakt, en een fantasy kanon.

Cock Zandvliet met zijn trike, die hij oorspronkelijk voor Castlefest 2020 had gemaakt, en een fantasy kanon.© foto Taco van der Eb

Paul van der Kooij
Rijpwetering

Het zijn dagen vol leegte en vrees voor Cock Zandvliet (63). Leegte omdat, nu het Castlefest voor het tweede opeenvolgende jaar is geschrapt, hij dit lange weekeinde niet zijn nieuwste creatie kan tonen aan een publiek dat zich graag laat verrassen.

En vrees omdat hij ziet aankomen dat er volgende week zondag een streep door het Veense bloemencorso gaat. Wordt die vrees bewaarheid, dan kan hij daar al evenmin het werk showen waar hij zo’n 1.700 uur in heeft gestoken, verdeeld over twee jaar.

Duizend uur ging zitten in de trike, die vorig jaar nog niet helemaal klaar was toen er een streep door Castlefest ging. Het ruimtevoertuig van dit jaar vergde 700 uur. „En doordat pas op 9 juli bekend werd dat de editie van 2021 niet doorging - best laat dus - stond de raket al.”

Het voor zaterdag 18 september geplande corso en de Ontnuchteringstocht, de ochtend erop, zouden zijn jaar nog een beetje kunnen redden. „Mensen die ik zaterdag in het voorbijgaan nieuwsgierig heb gemaakt, kunnen daar de details komen bekijken en vragen waar dingen voor dienen.”

Op zulke momenten kan hij vertellen dat de omgebouwde giertank op het dak van de trike een heus ruimtevoertuig is. Eentje dat nog kan wegvliegen ook. Is het zover, dan kan het geheel de lucht in gaan. De twee delen zijn immers aan elkaar verbonden.

Cock Zandvliet bij zijn ruimtevaartuig, van achteren gezien. En de vleugels moeten we er maar even bijdenken.

Cock Zandvliet bij zijn ruimtevaartuig, van achteren gezien. En de vleugels moeten we er maar even bijdenken.© Foto Taco van der Eb

Corso

Hoe mooi zo’n dubbelslag van corso en wandeltocht altijd ook werkt, de geboren Ripper heeft er weinig vertrouwen in dat het er dit jaar van komt. „Als het kabinet blijft vinden dat je 1,5 meter afstand moet houden, dan is zo’n corso niet te doen. Want over een lengte van drie, vier kilometer zitten en staan dan duizenden mensen rijendik langs de route, gevaccineerd en niet-gevaccineerd.”

Mocht het wel tot een Ontnuchteringstocht komen - en het organiserende Oranjecomité Juliana gaat daar wel vanuit - dan wil hij daar best gaan staan. „Maar alleen met mijn trike, niet met de raket. Om die er bovenop te zetten, heb je vier man nodig en met de constructie van buizen en rails en het aanbrengen van de raketvleugels ben je zo een paar uur zoet. Dat staat dan niet helemaal in verhouding. Misschien kunnen we wel de video vertonen van het geheel, voor mensen die niet genoeg hebben aan hun fantasie.”

De creatie van Cock Zandvliet compleet: trike met raket.

De creatie van Cock Zandvliet compleet: trike met raket.© foto Erik Zandvliet

Hoe vervelend hij het allemaal ook vindt - alleen al rond de afgelasting van Castlefest sliep hij dik een week niet - zielig wil hij er niet over doen. „Dat zo’n feest niet doorgaat, is vooral jammer voor de organisatoren. Het is hun brood. Voor mij is het een hobby.” Eentje die door Castlefest is ’uitgelokt’. Toen Zandvliet daar in 2006 voor het eerst kwam en een een hoogbejaard echtpaar in Napoleontische stijl zag lopen met twee rollators én een computer, wist hij: „Ik wil hier ook wat gaan doen.”

Een jaar later liép hij op het Lissese festivalterrein, met een leren pak uit zijn Puchtijd en een rollator zoals je die niet eerder zag. Naast een Puchstuur hadden ook klokjes, lampjes, tand- wielen, veertjes, hoge stoompijpen en nog zo wat er hun plek op gevonden. „Steampunk heet die stijl, want het is Victoriaans klassiek met een gekke twist. En ineens had ik bekijks. Iedereen keek om.”

Stoomboten, helikopters en andere fantasierijke voertuigen volgden. En toen hij met het ruimteschip bezig was. wist hij ook al wat hij voor de editie van volgend jaar wil maken. Want stilzitten is niks voor de man die zich graag entertainer noemt. „Probleem is wel: waar laat ik, om ruimte te hebben voor mijn nieuwe creatie, mijn trike? Want die wil ik ook nog op Castlefest tonen. Het publiek vraagt daar om, zag ik op sociale media.”

In een reactie geeft Joris Koek aan dat zijn oranjecomité bij afgelasting van het corso graag in overleg gaat of er een ander evenement in de Feestweek is waar Zandvliet graag wil staan. ,,Over veel evenementen beslissen we trouwens later dan over het corso. Dat is, als je te lang wacht, niet meer te bouwen.’’

Net binnen