Helft minder restafval in Heerlijk Recht door omgekeerd inzamelen

Helft minder restafval in Heerlijk Recht door omgekeerd inzamelen
Wethouder Olaf McDaniel bracht op 16 januari de eerste nieuwe containers bij wijkbewoner Rob Mohanlal.
Leiderdorp

De hoeveel restafval in de wijk ’t Heerlijk Recht in Leiderdorp is de eerste drie maanden van dit jaar meer dan gehalveerd. Daarmee lijkt de proef met ’omgekeerd inzamelen’ geslaagd.

De 101 huishoudens in ’t Heerlijk Recht hebben sinds half januari drie vuilcontainers voor spullen die hergebruikt kunnen worden: een voor gft, een voor papier en karton en een van plastic, blik en drankverpakkingen. Die komt de gemeente elke week legen. Hun restafval moeten zij naar een ondergrondse container brengen. Met dat zogenoemde omgekeerd inzamelen wil de gemeente zorgen dat Leiderdorpers hun afval beter gaan scheiden.

Uit een eerste onderzoek blijkt, dat de nieuwe ophaalmethode vruchten afwerpt. Gooiden de bewoners van de wijk voor de proef gezamenlijk nog 1760 kilo restafval per week weg, sinds het omgekeerd inzamelen is dat 780 kilo per week. De hoeveelheid herbruikbaar afval in de containers is juist fors gestegen in de nieuwbouwwijk: van 640 naar 1200 kilo per week.

Te klein

De enige klachten die de gemeente kreeg van de wijk bewoners, gingen over de ondergrondse containers voor groente-, fruit- en tuinafval bij de hoogbouw. Die bleken wat te klein.

Leiderdorp heeft voor de nieuwe manier van inzamelen moeten investeren in nieuwe containers en het ophalen en was meer geld kwijt aan sorteren van de grotere hoeveelheid plastic, metaal en drankverpakkingen. Daar staat tegenover dat de gemeente minder betaalde aan verbrandingskosten en geld verdient met de verkoop van het papier en karton.

Haalbaar

Het belangrijkste doel van het omgekeerd inzamelen, is dat de hoeveelheid onbruikbaar restafval in 2020 is teruggebracht naar hooguit honderd kilo per inwoner per jaar. Volgens de ambtenaren die de resultaten van de proef hebben onderzocht, lijkt die doelstelling met de nieuwe inzamelmethode in Leiderdorp haalbaar.

Het laatste nieuws