Premium

Minister akkoord met fusie ROC Leiden en ID College

Minister akkoord met fusie ROC Leiden en ID College
Minister Jet Bussemaker.
© ANP
Leiden

De laatste hobbel voor de fusie tussen ROC Leiden en het ID College is genomen: minister Bussemaker geeft definitief toestemming. Per 1 september gaan de mbo-scholen op in mboRijnland en verschijnen nieuwe naamborden op de gevels.

Dat de minister toestemming geeft, is geen verrassing. De scholen groeiden de afgelopen twee jaar steeds verder naar elkaar toe en kregen herhaaldelijk goedkeuring van Bussemaker om door te gaan met de samenwerking.

Bussemaker kondigt aan dit najaar de laatste 5,5 miljoen euro uit het noodfonds van 40 miljoen over te maken, als ook de volgende rapportages positief zijn. Met dit bedrag wendde zij in 2015 het faillissement van ROC Leiden af.

Bussemaker baseert haar besluit op het positieve advies van de Commissie Fusietoets Onderwijs. De commissie plaatst er echter wel kritische kanttekeningen bij. ’Nog niet alle seinen staan op groen’, aldus het rapport.

Conflict

Zo wil de commissie dat de financiële naweeën van ROC Leiden zo min mogelijk meeverhuizen naar mboRijnland. ,,De nieuwe organisatie moet kans hebben op een goede start.’’ De commissie kan niet vaststellen of dat lukt, omdat er nog diverse financiële risico’s zijn.

Een conflict met het Fitland Hotel ligt momenteel bij de rechter. Fitland claimt 9,55 miljoen euro bij ROC Leiden. Het hotel gebruikt 1.400 vierkante meter in gebouw Level op kosten van ROC Leiden.

,,Een afspraak die volgens onze huidige raad van bestuur nooit op deze manier gemaakt had mogen worden’’, aldus een woordvoerder. Het ROC heeft 1,2 miljoen betaald als schadevergoeding, omdat de school volgend jaar vertrekt en de overeenkomst ontbonden moet worden. Het hotel vindt dat niet genoeg. De directie wil in Leidsch Dagblad niet reageren.

Kritiek

Daarnaast onderhandelt de school nog met vastgoedeigenaar Green over de huurprijs van het Lammenschanspand. Beide partijen willen hierover niet naar buiten treden. De ondernemingsraad van het ID College heeft deze kwesties als ontbindende voorwaarden in de akkoordverklaring voor de fusie opgenomen.

Een ander punt van kritiek van de Commissie Fusietoets is dat de acht schoolgebouwen in onder andere Leiden, Gouda en Woerden straks gemiddeld 2.250 studenten tellen. De commissie vindt een gemiddelde van 1.000 tot 1.500 beter.

Ook vindt de commissie het een bezwaar dat studenten straks uit minder scholen kunnen kiezen. Tegelijkertijd erkent de commissie dat ’niet fuseren geen optie meer is’. ,,ROC Leiden is met de teruglopende studentenaantallen inmiddels te klein om zelfstandig door te kunnen gaan.’’

Opgelucht

Bij ROC Leiden en het ID College is de stemming opgelucht. ,,Het lag in de lijn der verwachting, maar het was door de geschiedenis toch wel spannend. Het is absoluut een belangrijke mijlpaal’’, aldus een woordvoerder. ,,We kunnen nu verder. Dat is fijn voor onze medewerkers en studenten.’’

Hij erkent dat kleinere gebouwen met minder leerlingen een voordeel hebben. ,,Maar onze panden zijn een gegeven. Daar moeten we het mee doen. Als een pand groter is, wijzen we een verdieping of gang toe aan een bepaalde opleiding om zo het onderwijs toch kleinschalig vorm te kunnen geven. Ook kiezen we ervoor dat docenten in een pand werken, en niet elk uur ergens anders.’’

Na de zomer wordt het onderwijs aan alle eerstejaars gezamenlijk gegeven.