Raadhuis Hazerswoude open als woonhuis

Vlnr.: wethouder Gerard van As en het zorgechtpaar Simone en Jerry Hacketh, met hun vier kinderen.
© foto ld
Hazerswoude-Rijndijk

De oostvleugel van het voormalig raadhuis in Hazerswoude-Rijndijk is klaar voor bewoning. Jobo Bouw heeft het kantoorpand omgebouwd tot zestien appartementen voor dementerende ouderen. Maandagochtend was de feestelijke heropening van het gebouw, dat verder gaat als de Herbergier.

De ruimtes waar vroeger ambtenaren werkten, zijn omgetoverd in lichte, ruime eenkamerappartementen, van veertig tot zestig vierkante meter grootte. Elke woning beschikt over een rij grote ramen en een zeer ruime badkamer. Er zitten nissen in de appartementen waar bewoners hun bed kunnen neerzetten. Daarnaast hebben ze de beschikking over een grote woonkamer, met uitzicht op het Frederik van Eedenplein of het water tussen de Jacob van Lennepkade en de Bilderdijklaan.

Woonkeuken

Aan de achterzijde van het gebouw, op de benedenverdieping, is een grote woonkeuken gemaakt. Hier kunnen de toekomstige bewoners gezamenlijk eten, drinken en elkaar ontmoeten. En wie weet komt er ’s zomers nog wel een klein terrasje bij, want het uitzicht aan de zuidkant, naast het water, is best fraai.

De Herbergier is een concept van het Goudse franchisebedrijf De Drie Notenboomen. ,,Met minimale bureaucratie en maximale liefde’’, zegt Martin Bogerd, directeur van Habeko Wonen. De woningcorporatie bedacht twee jaar geleden dat de oostvleugel van het raadhuis wel geschikt zou zijn als kleinschalig wooncentrum voor ouderen. ,,Voor mij was het een uitdaging om in deze gemeente ook een Herbergier te realiseren.’’ Bogerd ging met dat idee naar de gemeente. ,,De gemeente was al in gesprek met een andere partij over de bouw van appartementen, maar uiteindelijk bleek ze bereid om met ons in zee te gaan.’’ De partijen werden het eens en Habeko kocht en verbouwde het pand. De woningcorporatie verhuurt het pand aan de Herbergier.

’Zorgechtpaar’ Jerry en Simone Hacketh is blij dat het gebouw zo goed als af is. Zij verhuizen binnenkort vanuit Zoetermeer naar Hazerswoude-Rijndijk. Ze gaan met hun vier kinderen in het oude raadhuis wonen, tussen de dementerende ouderen in.

,,Vier jaar lang zijn we bezig geweest met ons idee om een Herbergier te openen’’, zegt Jerry Hacketh. ,,Vier jaar lang ging het elke dag bij ons in huis over De Herbergier. Dat was voor de kinderen natuurlijk niet altijd leuk.’’

Het idee om een zorgcentrum te beginnen, kwam van Simone Hacketh, die hbo-verpleegkundige is. ,,Wat gebeurt er als je vrouw vraagt: zullen we een Herbergier beginnen? Dan denk je even na en dan zeg je ’ja’,’’ zegt haar echtgenoot. Zelf is hij ICT’er en ruilt die baan in voor een bestaan als zorgondernemer. ,,Dat wordt 24 uur per dag mijn werk.’’

Ze konden kiezen tussen Elst en Hazerswoude en kozen uiteindelijk voor Hazerswoude-Rijndijk. ,,Wel zo handig, vlak bij Zoetermeer’’, zegt Jerry Hacketh. ,,En met de familie van mijn vrouw in de buurt.’’

Wethouder Gerard van As (wonen) verrichtte de officiële opening, samen met kinderen van basisschool De Tweeklank. ,,We zijn bijzonder trots dat deze woonvorm hier mogelijk is’’, aldus Van As. ,,Op 1 januari 2014, toen we met de fusiegemeente Alphen begonnen, was dit leegstaande pand best een dingetje.’’ De westelijke helft van het raadhuis was snel verhuurd als sportschool.

De bewoners betalen hun woonkosten uit AOW, pensioen of eigen vermogen. Voor het krijgen van 24-uurszorg moeten ze een zogeheten 'persoonsgebonden budget' aanvragen.