’Voor studenten Universiteit Leiden moet taaltoets altijd gratis zijn’[video]

Leiden

Studenten die via de route vmbo-mbo-hbo naar de Universiteit Leiden komen, moeten betalen voor een taaltoets Engels, terwijl studenten die na het vwo gaan studeren, dat niet hoeven. Volgens de studentenpartijen in de Universiteitsraad, de ’gemeenteraad’ van de Universiteit, is dit onderscheid oneerlijk. Juist studenten die soms al zoveel obstakels hebben moeten overwinnen, moeten zo’n toets gratis kunnen doen, zegt Gerieke Prins van de Lijst Vooruitstrevende Studenten.

De Universiteit Leiden stelt aan studenten die een Engelstalige masteropleiding willen volgen, de voorwaarde dat zij het Engels op wetenschappelijk niveau beheersen.

Voor studenten met vwo als vooropleiding is dat niveau gegarandeerd. Maar van studenten met hbo als vooropleiding, en buitenlandse studenten, kent de universiteit het niveau niet. Zij moeten een taaltest doen, van bijvoorbeeld de International English Language Testing System (IELTS) of de Test Of English as a Foreign Language (TOEFL). Die toetsen kosten tussen de 140 en de 220 euro.

Het is merkwaardig dat de universiteit toch geld blijft vragen voor die toetsen, want in maart 2017 had toenmalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker dat al verboden. De Tweede Kamer vroeg haar opvolger Ingrid van Engelshoven een jaar later zelfs om ’op te treden’ tegen universiteiten die de rekening toch bij de studenten bleven neerleggen.

Maar de universiteiten willen de toets niet gratis aanbieden. Ze vrezen ’toetstoerisme’: (buitenlandse) studenten die op hun kosten het niveau van hun Engels laten vaststellen, maar die hier vervolgens ergens anders gaan studeren.

Raadslid Bart van der Steen (FNV Overheid) stelt voor dat de universiteit de kwestie opnieuw aankaart, eerst in de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten, en daarna bij het kabinet. Het is immers een landelijke kwestie; de andere universiteiten zitten er ook mee. ,,De regering moet de kosten dragen’’, vindt hij.

Pas als dat niet lukt, moet de Leidse universiteit zelf met een oplossing komen, is zijn voorstel. Zijn fractiegenoot Elizabeth den Boer gaf alvast een voorzetje, door te pleiten voor een regeling voor minvermogenden. Om toetstoerisme te voorkomen, kan de universiteit aan masterstudenten die een studiejaar volmaken, hun geld teruggeven.

Het laatste nieuws