Bouw nieuwe Leidse woonwijk op Wernink-terrein dichterbij dan ooit

Bouw nieuwe Leidse woonwijk op Wernink-terrein dichterbij dan ooit
Leiden

Circa 560 woningen, een tunnel onder het spoor, woonschepen langs de oevers en een klein treinstation. Dat zijn de voornaamste elementen van de nieuwe Leidse woonwijk die moet verrijzen op het Wernink-terrein aan de rand van het Morskwartier. Dat kreeg de leden van de Leidse gemeenteraad donderdagavond te horen.

ABB-bouwgroep uit Sliedrecht is al enige tijd eigenaar van de grond en gaat de wijk ook bouwen. Eenvoudig wordt die opdracht bepaald niet. Het langwerpige terrein is namelijk ingesloten door de spoorbaan richting Den Haag, het water van de Oude Rijn en het bedrijventerrein aan de Amphoraweg.

Voor toekomstig in- en uitgaand verkeer is daarom in ieder geval een nieuwe tunnel onder het spoortalud nodig, richting Diamantlaan en Diamantplein. Verder moet de bodem van de landtong worden gesaneerd, behoeft de kruising van Amphoraweg en Dr. Lelylaan een grondige herinrichting en de nabijgelegen Churchillbrug heeft een robuuste versteviging nodig. Kortom, voordat ook maar één heipaal de grond in kan, is naar schatting al twintig miljoen euro uitgegeven.

ABB en de gemeente gaan nog met elkaar in de slag wie voor welk deel van dat bedrag opdraait. De gemeente is in ieder geval bereid om de projectontwikkelaar de erfpacht op het gebied te laten afkopen.

Stranden

Raadsleden van links tot rechts lieten in een eerste reactie weten blij te zijn dat er eindelijk schot in de zaak zit. Want al sinds 2009 worden met enige regelmaat plannen voor de kavel van het vroegere betonbedrijf Wernink gemaakt, maar die strandden een voor een.

Hoewel het ABB-plan nog weinig concreet is, wordt door de gemeente al openlijk gefantaseerd over een nieuw treinstation naast de nieuwe wijk, twee flats van veertig meter hoog, een park, een plein en woonschepen in de Oude Rijn met uitzicht op de Haagweg.

Volgens een voorlopige planning kan de eerste woning in 2021 worden gebouwd.

Het laatste nieuws