Plotseling opgedoken contracten bedreigen Leids torenflatproject Lead

Plotseling opgedoken contracten bedreigen Leids torenflatproject Lead
Beoogde blik op de toekomst.
© Red Company
Leiden

Twee plotseling opgedoken overeenkomsten kunnen het omstreden bouwproject Lead aan de Leidse Willem de Zwijgerlaan behoorlijk frustreren. Een daarvan is het contract dat projectontwikkelaar Red Company sloot met de gemeente. Volgens juriste Anouk van Nuenen, die ook in de buurt woont, staan er passages in die wijzen op mogelijke, ongeoorloofde afspraken. ,,Ik raad de gemeenteraad aan daar nog eens goed naar te kijken.’’

Volgens Van Nuenen moet er vooral gekeken worden of aanbestedingsregels wel zijn gevolgd en of de grondovereenkomst klopt. Begin maart komt bouwwethouder Fleur Spijker (D66) met een reactie.

Lead behelst de bouw van drie flats - tot een hoogte van 115 meter - recht tegenover de moskee. Red en de gemeente wilden niet dat hun onderlinge overeenkomst openbaar werd. Van Nuenen moest ervoor naar de rechter stappen en een zogeheten wob-procedure in gang zetten om de deal toch boven water te krijgen. En dan nóg zijn grote delen van de overeenkomst weggelakt.

Van Nuenen vertelde er afgelopen donderdagavond over op het stadhuis. Daar konden voor- en tegenstanders van het project hun mening geven voor een gehoor van raadsleden. Het leeuwendeel van de 23 sprekers waren bewoners uit de omliggende wijken Groenoord en Nieuw Leyden. Die vinden het Lead-plan veel te hoog. Ze vrezen ook verkeersproblemen en hekelen de manier waarop ontwikkelaar en gemeente de inspraak hebben geregeld. ,,Ze trechteren de opvattingen richting de gewenste uitkomst’’, aldus tegenstandster Jessica Visser.

Ook bevreemdt het een aantal wijkvertegenwoordigers dat de gemeente het ene na het andere bouwproject langs de Willem de Zwijgerlaan aankondigt, maar geen duidelijke visie heeft op de samenhang. ,,Begin dáár nou eens mee’’, zo richtte Drieske Mangnus van de wijk Groenoord zich rechtstreeks tot de wethouder, die niet reageerde.

Voorstanders waren er zeker ook. Het betrof zonder uitzondering stadgenoten van rond de dertig jaar die al geruime tijd op zoek zijn naar een woning en hopen dat de flats van het Lead-project voor een oplossing zorgen. ,,Het lijkt me juist prachtig om daar op hoogte te wonen’’, aldus Nordin Souali.

Naast het aan de kaak gestelde contract tussen Red en Leiden bestaat er ook een kwart eeuw oude overeenkomst waar de huidige lichting raadsleden de voorgeschiedenis niet van kent. Maar in Leiden-Noord hebben bewonersgroepen, woningcorporaties en de gemeente ooit een wijkontwikkelingsplan ondertekend. Daarin staat dat bouwplannen eerst door de ondertekenaars besproken moeten worden. ,,Leiden Noord heeft op dat punt aparte spelregels’’, meldt buurtvertegenwoordiger Hein Dijkerman. ,,Over Lead hebben we het nog niet gehad.’’ Of dat gevolgen heeft, wordt ook begin volgende maand duidelijk.

Lees ook: Veel verzet tegen ’extreme woontorens’

Het laatste nieuws