Galerie Binnen gunt kunstenaars in Noordwijk een podium

Galerie Binnen gunt kunstenaars in Noordwijk een podium
Bezoekers genieten van de eerste expositie in Galerie Binnen. Foto Hielco Kuipers
© Foto Hielco Kuipers
Noordwijk

Om de fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout te onderstrepen heeft 2019 in de nieuwe gemeente het thema ’Cultuur verbindt’ meegekregen. Voordat het officiële programma wordt gepresenteerd heeft Thomas Steenvoorden al een eerste aanzet gegeven. Hij biedt fotografen en kunstenaars in Galerie Binnen de mogelijkheid om werk te kunnen exposeren. Fotografe Saskia van der Linden trapt af met afbeeldingen onder de titel ’Iconische Noordwijkers in het schilderlicht’.

De foto’s die Van der Linden maakte van Louis van Gaal, Dennis Salman en Jo van der Lippe afgebeeld als schilderstukken van oude meesters, trekken meteen de aandacht van de bezoekers die vrijdagmiddag op de opening van de eerste expositie zijn afgekomen. Initiatiefnemer Thomas Steenvoorden ziet het met plezier aan. Hij is nu bijna twee jaar eigenaar van de fotozaak aan De Keuvel 2 in Noordwijk Binnen en heeft een gedeelte vrijgemaakt voor Galerie Binnen.

Steenvoorden zegt door kunstenaar Daniel Tavenier op het idee te zijn gebracht. ,,We hadden het erover dat het leuk zou zijn om de werken ergens gratis te kunnen exposeren. In Noordwijk zijn daarvoor niet veel plekken. Omdat ik genoeg ruimte in de winkel heb, leek het mij wel leuk om daar wat mee te doen.’’

Om de zes weken wil de Noordwijkse ondernemer een andere fotograaf of schilder een podium bieden. ,,Ik vind het heel boeiend met hen in gesprek te gaan. Het valt op dat veel fotografen heel creatief zijn, maar de kennis over techniek is soms beperkt. Ik vind het dan leuk om ze te helpen.’’ Wel wil Steenvoorden dat de kunstenaars en fotografen op gezette tijden aanwezig zijn om met bezoekers van de expositie in gesprek te gaan.

Steenvoorden wil dit jaar ervaring opdoen met de wisselende tentoonstellingen. Later dit jaar wordt gekeken of het project een vervolg krijgt. Voor de ondernemer is het een voordeel dat hij extra bezoekers naar zijn zaak kan trekken. Later wil hij in samenspraak met de exposanten bekijken of het mogelijk is om reproducties van de foto’s of schilderijen te vervaardigen en te koop aan te bieden.

Dat culturele activiteiten goed samen kunnen gaan met het runnen van een winkel, ziet Steenvoorden bij de buren, boekhandel Van der Meer. ,,Je moet kijken waar anderen goed in zijn. Met de galerie is er weer een leuk initiatief waardoor mensen naar Noordwijk Binnen komen. Als winkelier moet je jezelf blijven ontwikkelen en ik vind dit ook gewoon leuk om te doen’’, zegt Steenvoorden.

Het laatste nieuws