Kandidaten Leidse regio dun gezaaid

Binnert Glastra
Den Haag

Kandidaten uit de regio-Leiden met een verkiesbare plek voor de Provinciale Staten zijn vooral te vinden op de lijsten van de grotere, gevestigde partijen. Bij kleinere en nieuwe partijen moeten zij het hebben van voorkeursstemmen om kans te maken op een van de 55 zetels die 20 maart te verdelen zijn.

Hofleveranciers zijn het CDA en de SP. Voor beide partijen kunnen, als ze evenveel zetels halen als de vorige keer (7 respectievelijk 5), twee regiokandidaten een stoeltje in de Statenzaal van Zuid-Holland bezetten. Bij de christendemocraten zijn dat de zittende fractievoorzitter Meindert Stolk uit Wassenaar (nummer 2 op de lijst) en Moniek van Sandick (nummer 4), die van 2006 tot 2018 in de Leidse gemeenteraad zat. Bij de socialisten zijn dat Tweede Kamerfractiemedewerker Inez Staarink uit Leiden (op nummer 4) en Iris van de Kolk (op 5), raadslid en afdelingsvoorzitter in Alphen aan den Rijn. Alphenaar Harre van der Nat staat bij de SP op de tiende plaats van de lijst.

De VVD, met tien zetels momenteel de grootste partij in de Provinciale Staten, heeft Frederik Zevenbergen op plek 5 gezet. Hij zit al sinds 2002 in de Leidse gemeenteraad. Net buiten de top tien van de liberalen staan Peter van Waaij uit Alphen aan den Rijn en Herbert Zilverentant, die van 2010 tot 2104 wethouder was in Leiderdorp. De PVV, de op een na grootste provinciale fractie, heeft geen kandidaten uit deze regio.

De PvdA, die de vorige keer van tien naar vijf zetels tuimelde, heeft de Noordwijkse Rosalie Bedijn op positie nummer 5 gezet. Zij stond op de tweede plek bij de onlangs gehouden verkiezingen in haar woonplaats, maar haar partij wist slechts één zetel te halen. Mocht de PvdA op 20 maart de tien weer weten te halen, dan heeft ook de Voorschotense Marjolijn Eshuis een zetel.

D66, bij de vorige Statenverkiezingen goed voor zeven zetels, zet bij gelijkblijvend resultaat Ton van Rijnberk uit Noordwijk (plek 4) in de Statenzaal.

Vanuit Leiden en omgeving zijn geen direct verkiesbare kandidaten te vinden bij GroenLinks (3 zetels), dat vorig jaar bij de Kamerverkiezingen fors groeide. Pas op plek 17 komt de eerste voorbij: de net 17 geworden Jonathan Thijs uit Leiden. Ook bij SGP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren staan geen regiogenoten op een hoopvolle positie genoteerd. Anders is het bij 50Plus, waarvan Willem Bakx uit Hillegom lijsttrekker is en Jaap Haasnoot plek twee bezet.

In de nieuwe Provinciale Staten zitten straks vermoedelijk ook geen regiogenoten bij de nieuwe partijen Nida, Denk, Code Oranje en Forum voor Democratie.

Net binnen