Nieuwe seizoen Leidse Stadsgehoorzaal: klassieke muziek voor jong en oud

Leiden

De broers Arthur en Lucas Jussen spelen komend seizoen in de Leidse Stadsgehoorzaal. Ook de 80-jarige Reinbert de Leeuw neemt er plaats achter de vleugel. ,,Wie durft nog te beweren dat klassieke muziek niet voor jong en oud is’’ zegt Susanne Lammers, muziekprogrammeur van de Stadsgehoorzaal.

De kaartverkoop voor het nieuwe klassieke seizoen begint vandaag. Ruim vijftig klassieke concerten heeft Lammers geboekt voor het seizoen 2019/2020. ,,De programmering staat als een huis’’, vindt zij zelf. ,,Ik werk hier nu tien jaar en heb vooral geprobeerd er een samenhangend geheel van te maken. Liever kies ik niet voor een eenmalig concert, maar voor musici die ik vaker laat terugkeren. Zo kunnen zij een band met het Leidse publiek opbouwen.’’

Kritisch

Ze noemt Maria Milstein als voorbeeld. ,,Niemand kende haar nog als violiste, maar ik wist dat zij heel goed is. Het Leidse publiek is zeer kritisch. Wij moeten kwaliteit leveren, anders gaan muziekliefhebbers net zo gemakkelijk naar Amsterdam, Den Haag of Rotterdam. Maria Milstein heeft inmiddels haar naam wel gevestigd.’’ Ook komend seizoen speelt ze in de Stadsgehoorzaal, onder meer met haar zus pianiste Nathalia Milstein.

Het nieuwe seizoen wordt donderdag 26 september geopend door de Nieuwe Philharmonie, dat zich ontpopt tot het huisorkest van de Stadsgehoorzaal. Dirigent Johannes Leertouwer woont sinds kort in Leiden en wil vaker in deze stad spelen. Het openingsconcert is met pianist Paolo Giacometti. Verder doet het orkest in december Händels Messiah en wordt ook weer gemikt op een samenwerking met Naturalis. Eerder werden met het Leidse natuurhistorisch museum al ’Carnaval der dieren’ en ’Peter en de wolf’ uitgevoerd.

Populair

Een andere vaste gast is Amsterdam Sinfonietta. Dit strijkorkest is ook in 2019/2020 meerdere keren in de Stadsgehoorzaal te horen. Vaste prik is het nieuwjaarsconcert, waarvoor wordt samengewerkt met een artiest uit het populaire genre. In het verleden waren dat onder anderen Rufus Wainwright, Wende Snijders, Ludovico Einaudi en De Dijk. Nu is de keuze gevallen op de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah.

Amsterdam Sinfonietta komt zes keer naar Leiden. Zo is er een speciaal concert voor kleuters. Bijzonder is ook het gezamenlijke concert met de pianospelende broers Arthur en Lucas Jussen, die onder meer muziek van Bach laten horen.

Eerlijkheid

Aan de andere kant van het spectrum is er ook een pianorecital van Reinbert de Leeuw. Hij speelt composities van Eric Satie. Lammers: ,,Hij is misschien oud en broos, maar speelt nog met evenveel inzet en eerlijkheid als vijftig jaar geleden. De Leeuw heeft toch bepaald hoe Satie moet klinken.’’

De afgelopen jaren had de Stadsgehoorzaal steeds een weekend met strijkkwartetten. Dat is nu ingeruild voor een kamermuziekweekend met bariton Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti. ,,Geen vier concerten in twee dagen’’, aldus Lammers. ,,Dat is voor een zanger te belastend. We doen twee concerten met muziek van Schubert: ’Die schöne Müllerin’ op vrijdag en ’Winterreise’ op zaterdag. Gitarist Izhar Elias schuwt het experiment ook niet. Hij komt naar de Stadsgehoorzaal met ’Music in motion’. Elias speelt oude en nieuwe muziek en ondertussen is er voor het publiek van alles te zien. Paul en Menno de Nooijer verzorgen projecties en Kenzo Kusuda voegt dans toe.

De kaartverkoop voor het klassieke seizoen begint zaterdag 9 maart via leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl en vanaf 13.00 uur aan de kassa.

Het laatste nieuws