Biologische landbouwsector groeit in Europa [video]

Amsterdam

De biologische landbouwsector is vorig jaar in Europa iets groter geworden, blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in Nederland groeide deze sector.

In Nederland werd vorig jaar op ruim 58.000 hectare aan biologische landbouw gedaan. Dat is 3,3 procent van de totale oppervlakte landbouwgrond. Het grootste deel daarvan is grasland, onder meer voor melkveehouderijen.

Er zijn vorig jaar ook meer biologische veehouderijen bijgekomen in Nederland. Van het totale aantal veestapels was vorig jaar 3,4 procent biologisch, in 2017 was dat nog 2,7 procent. Er kwamen vooral meer biologische gehouden geitenhouderijen bij.

Maar ook telt Nederland nu meer varkens en leghennen die biologisch gehouden worden. Het aantal bioboeren met melkkoeien is nagenoeg gelijk gebleven.

Toch speelt biologische veeteelt in Nederland relatief nog een kleine rol: slechts 2 procent van alle melkkoeien en 1 procent van alle varkens wordt door een bioboer gehouden. Koploper op dat vlak is Oostenrijk, waar een op de vijf koeien bij een bioboer rondloopt.

Maar ook Denemarken telt steeds meer bioboeren. In Oostenrijk is ook het grootste deel van de landbouwgrond biologisch. Net als in Estland.

Nederland is vergeleken met de rest van Europa wel koploper op het gebied van biologisch geteelde aardappelen en groenten. Het oppervlakte biologische tuinbouwgrond was vorig jaar met meer dan de helft gegroeid, vergeleken met 2012. De meeste Europese landen richten zich op het telen van biologische granen.

Het laatste nieuws