Politie werkt aan zelfzoek-app voor vermissingszaken

Politie werkt aan zelfzoek-app voor vermissingszaken
Familie en vrienden van Anne Faber kammen ’op linie’ een stuk bos uit bij Huis ter Heide.
© Archieffoto’s Studio Kastermans
Amsterdam

De politie ontwikkelt een app die spontane zoekacties van burgers bij vermissingen in goede banen moet leiden. Dat meldt een woordvoerder van de landelijke korpsleiding desgevraagd.

Het is al jaren een trend: mensen die letterlijk niet te houden zijn bij vermissingen en op eigen houtje zoektochten op touw zetten.

Het gebeurde onder meer bij de verdwijning van Savannah in Bunschoten, chef-kok Edwin Takens uit Soest en afgelopen weekend nog vanwege de vermissing van de 26-jarige Pool Marcin Dmytryszyn in de kop van Noord-Holland. Meest bekende voorbeeld is het zoeken naar Anne Faber door familie en vrienden.

De app heet ’Sareo’ en bevat tips en adviezen voor amateurspeurders. Politiewoordvoerder Robbert Salome: ,,Ook forensisch, wat je moet doen als je sporen aantreft.’’ Ook heel praktisch: de app bevat een overzicht van al doorzochte gebieden. ,,En geeft handreikingen waar je nog het beste kunt gaan zoeken.’’

Politie werkt aan zelfzoek-app voor vermissingszaken
Familie en vrienden van Anne Faber kwamen zelf in actie.

Verder kunnen gebruikers via de app anderen uitnodigen om mee te helpen zoeken. Ook is het mogelijk foto’s te maken en te delen in Sareo.

Wanneer de zelfzoek-app beschikbaar komt, kan de politie nog niet zeggen.

Vrijdag start de politie met een proef met een andere app voor doe-het-zelf speurders. Daarbij gaat het vooralsnog alleen om mensen die aangifte doen van diefstal. De proef draait alleen in het oosten van het land en Rotterdam.

Het laatste nieuws