Premium

Forse stijging telefoontjes bij drie doktersposten: ’Bellers hebben niet idee dat we voor spoedzaken zijn’

Forse stijging telefoontjes bij drie doktersposten: ’Bellers hebben niet idee dat we voor spoedzaken zijn’
Leiden

Het aantal telefoontjes naar de huisartsenposten in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn is vorig jaar fors gestegen. Ruim 32.000 keer is gebeld met een medische vraag, zo blijkt uit het jaarverslag van de stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR).

Daar staat tegenover dat het aantal visites van huisartsen en patiëntenbezoeken aan de posten vorig jaar iets daalde ten opzichte van 2017. Bijna 42.000 keer gingen inwoners uit de regio met een klacht naar een van de vier artsenposten. Ongeveer 6.000 keer trokken dienstdoende artsen er op uit om een patiënt thuis te bezoeken. Samen met de telefoontjes komt het totaal aantal ’verrichtingen’ daarmee uit op ruim 80.000, zo’n 2.000 meer dan in 2017.

Afzonderlijke bezoekcijfers per vestiging heeft de SHR niet opgenomen in haar jaarverslag. ,,Het is één organisatie’’, zegt directeur Immie Boomgaardt.

De vele telefoontjes gaan volgens Boomgaardt vaak over niet ernstige, niet-spoedeisende zaken. ,,Een kriebelhoest bijvoorbeeld. Deze bellers willen gewoon gerustgesteld worden.’’

Een verklaring voor de forse stijging van het aantal telefoontjes heeft de directeur niet. ,,Ik weet het niet, onze werkwijze is niet veranderd. Misschien is het de tijdgeest, de winkels zijn tegenwoordig ook altijd open. Zo’n idee van: ’we willen hier en nu geholpen worden’. Er zijn ook heel veel patiënten die niet weten dat we voor spoedzaken zijn.’’

Blij met de elk jaar stijgende bezoekersaantallen is de SHR niet. Zes jaar geleden kwam het totaal aantal verrichtingen nog uit op ruim 70.000, zo’n 10.000 minder dan vorig jaar. ,,Dus we willen de komende tijd duidelijker gaan maken dat we alleen voor spoedzaken zijn.’’ Om het aantal telefoontjes te verminderen is op de website extra informatie geplaatst: ,,Daar kunnen patiënten eerst zelf een triage doen.’’

Al tijden is de SHR in gesprek met de samenwerkende huisartsen in de Duin- en Bollenstreek over een fusie en over de inrichting van een nieuwe spoedpost. Lange tijd zag het ernaar uit dat het LUMC de plek van die gezamenlijke post zou worden. Zo’n reorganisatie kon tot gevolg hebben dat de huisartsenposten in Voorhout, Leiderdorp en Alphen ’s nachts niet meer open zouden zijn voor bezoekers.

Maar zoals nu de verwachting is, wordt gekozen voor een post in de Leiderdorpse vestiging van Alrijne Ziekenhuizen. Daarmee zou deze voorziening in het LUMC op termijn sluiten. Gevolgen voor de huisartsenposten in Alphen aan den Rijn en Voorhout blijven in dat geval uit. Een definitieve beslissing over de keuze voor Leiderdorp is nog niet gevallen.