Premium

Huisartsenpost weg uit het LUMC; keuze valt op Alrijne Leiderdorp

Huisartsenpost weg uit het LUMC; keuze valt op Alrijne Leiderdorp
Leiden

De huisartsenpost in het LUMC moet ’op middellange termijn’ verdwijnen, ten faveure van de post in de Leiderdorpse vestiging van het Alrijne ziekenhuis. Dat concludeert het bestuur van de Samenwerkende Huisartsen Rijnland (SHR). Een definitief besluit is nog niet genomen.

Dit blijkt uit een notitie die het SHR-bestuur onlangs stuurde aan regionale huisartsen, met de vraag of zij zich in deze conclusie kunnen vinden. Een gesprek met Alrijne over de spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren, staat gepland voor woensdag.

Het plan komt onder meer voort uit de wens om kosten en werkdruk te verlagen. Het is volgens de SHR een te zware opgave om twee huisartsenposten te bemensen. Zeker omdat ze op zulke korte afstand van elkaar liggen, dat de geldende norm voor een patiënt om er te komen (maximaal een half uur) niet in gevaar komt als er eentje sluit. Het voornemen heeft volgens de notitie geen gevolgen voor de huisartsenposten in Alphen aan den Rijn en Voorhout (DDDB Bollenstreek).

Verhuizing naar Leiderdorp is voor patiënten ook fijner, stelt het SHR-bestuur. Het LUMC zou zich steeds meer richten op complexere gevallen en de rest steeds vaker overplaatsen naar het Bronovo of het Alrijne. Zo’n verhuizing is in ieder geval niet nodig als de huisartsenpost waar de patiënt zich meldde, toch al in het Alrijne zit. Dat scheelt de ambulancedienst bovendien ritten, aldus de SHR.

Onvrede over de trage besluitvorming binnen het LUMC speelt ook een rol. Alrijne en SHR hadden in 2014 al een plan voor een gecombineerde spoedpost van ziekenhuis en huisartsen, maar dat ging van tafel toen de zorgverzekeraars het LUMC daarvoor aanwezen. Het Leidse ziekenhuis komt de afspraken daarover echter niet na en zette de plannen september vorig jaar zelfs eenzijdig ’on hold’, stelt het SHR-bestuur in de notitie.

Op vragen over de notitie gaat het SHR-bestuur nog niet in. De SHR wil nu alleen kwijt dat nog geen besluit genomen is.

Net binnen