Premium

Noordwijkse kitesurfer geniet van harde wind in Zandvoort

Noordwijkse kitesurfer geniet van harde wind in Zandvoort
Lasse Walker is bijna klaar om het water op te gaan.
© Foto Red Bull Content Pool/Jarno Schurgers.
Noordwijk

Hoe harder het waait, des te mooier Lasse Walker dat vindt. Bij windkracht 8 bekruipt de 24-jarige Noordwijkse kitesurfer de onbedwingbare drang om naar het strand te rennen, op zijn board te springen en daarna de meest gekke sprongen en capriolen uit te halen.

Het bovenstaande beeld werd afgelopen zaterdag werkelijkheid. Dichtbij huis nog wel. Om precies te zijn voor de kust van Zandvoort.

Lees hier meer: Spektakel bij Red Bull Megaloop in Zandvoort: Hoe harder de storm, des te leuker het is [video]

Na afloop van de Red Bull Megaloop restte voor Walker een derde plaats met 7.47 punten achter de Zuid-Afrikanen Ross-Dillon Player (7.90) en Oswald Smith (7.60). Dat de Noordwijker mee mocht doen aan het spectaculaire evenement was niet vreemd. Als ’prof’ kan hij worden opgeroepen om mee te doen met de wedstrijd waar nog eens vijftien andere ’toppers’ aan de start verschijnen.

En dat ’verschijnen’ gebeurde dus om de hoek. En dat was niet voor de eerste keer. „In 2017 was het ook. Toen werd ik ook derde. Vier jaar terug won ik. Mijn doelstelling was een podiumplaats. En dat is gelukt.”

Het nieuws dat de Red Bull Megaloop door ging kwam kort van tevoren. „Zoals altijd kregen we de 48 hours call op donderdag. We kunnen worden opgeroepen in een periode van zeven maanden. Van april tot november”, vertelt Walker in de Zuid-Hollandse badplaats twee dagen na het spektakelstuk.

Het optreden van Walker en de anderen sprak tot de verbeelding van velen. Sommigen keken toe met een skibril op tegen de zandstorm die over het strand raasde.

„Het was inderdaad wachten op de perfecte condities voor de deur bij The Spot. De beachclub was onze uitvalsbasis gedurende de dag. Tussendoor konden we daar even chillen en naar de verrichtingen van de anderen kijken. Ik was natuurlijk snel op de plek van bestemming. Anderen kwamen binnen twee dagen letterlijk aangevlogen uit Spanje, Polen, Denemarken en zelfs Zuid-Afrika.”

In de wedstrijd zelf begonnen er zestien kitesurfers. Via een afvalsysteem bleven er vier finalisten over. De jury beoordeelde de ’tricks en sprongen’ op moeilijkheid en hoogte. Op het strand had de speaker het maar druk met het benoemen van aansprekende namen als backroll, dubbel-backroll, frontroll en boardoff.

Walker: „Als je nog op het water bent hoor de je wind en de golven. Eenmaal in de lucht zie en hoor je ook het publiek. In Zandvoort was het natuurlijk niet zulk lekker weer, maar bijvoorbeeld in Zuid-Afrika zien de mensen het vanaf een lekker terrasje. Ik vind Bonaire echt het paradijs. Daar is een stabiele wind en zie je soms dolfijnen.”

Mede door de snelheid oogde alles sensationeel. „We gaan soms wel twintig meter de lucht in om honderd meter verderop weer te landen. Als dat met een harde klap is, kan het goed aankomen met 90 kilometer per uur. Gelukkig heeft mijn sponsor goede spullen.”

Komende week is Walker weer op pad. „Ik ga naar Tarifa in Spanje. Een prima plek om te trainen. En ja, daar zijn die anderen ook. Samen trainen is toch leuker dan in je eentje.”

Net binnen